KRISTIANSAND: — De boligene som ligger for høyt i pris er som regel de som blir liggende usolgt lenge. Nå som det er så mye å velge i, blir kjøperne kresne. Selgerne må ikke gå for høyt ut, men må lytte til rådene fra meglerne, sier Lise Kjelle , leder av Sørlandets Eiendomsmeglerforening.

For tiden er knappe 600 boliger i Kristiansand avertert på finn.no, og omsetningstiden i Agder er 62 dager, dobbelt så høy som landsgjennomsnittet.

Lise Kjelle Foto: Privat

— Boligene selges i snitt ca. tre prosent under prisantydning. Mange selgere setter prisforlangende for høyt, og det er en kamp for oss meglere hver gang vi skal diskutere pris med en selger. Hadde de satt prisen ned, hadde salget fått fortere og de hadde kanskje fått bedre pris. Hvis selgerne ikke er villige til å justere prisforlangende ned, vil salgsprisen fortsette å ligge tre prosent under helt til markedet er justert, trolig ut året, sier Claus Eftevaag i EiendomsMegler 1.

KAMP: Det er en kamp å få selgerne til å sette prisen lavere enn de hadde ønsket seg, forteller eiendomsmegler Claus Eftevaag i EiendomsMegler 1. Foto: Valerie Kubens

Øyvind Aasen, administrerende direktør i ABCenter, ser samme mønster.

— Det tar tid før folk oppfatter at det har skjedd en priskorreksjon. Derfor er nok optimismen litt stor av og til. Men ting selges dersom de blir priset riktig, sier Aasen.

Avviser

Plussmegleren avviser de mest urealistiske kundene.

— Vi har et veldig bra salg, men jobber lenger med hvert enkelt. Mange selgere har for høye forventninger, og vi jobber mye med å få dem til å akseptere riktigere prisnivå. Vi takker nei til rundt 10 prosent av oppdragene når vi synes de har for høye prisforventninger. Vi må være tøffe og si fra og er ikke redde for det, sier markdessjef Dag Thomassen.

Han anser prisoppgangen på to prosent i august som en justering etter nedgangen på 2,1 prosent i juli, og regner med utflating av prisene resten av året. Det samme tror Gustav Sædberg i meglerhuset Sædberg.

— To prosent opp er for kort tid til si at det er en trend. Det kan være tilfeldig, mener Aasen.

Flaskehals

— Vi jobber oss gjennom en flaskehals som følge av at vi har hatt en høy grad av boligbygging med mange boliger som lagt ut på likt. Men det er ikke sikkert at alt er over. Vi får trolig en høst med utflating av prisene. Mange vil kalle markedet på Sørlandet for et "balansert boligmarked", men det føles kanskje ikke slik for en som sitter med to boliger over tid og ikke får solgt etter første visning, sier Kjelle.

Gjennomsnittlig kvadratmeterpris i Kristiansand er 28.500 kroner mot 31.700 på landsbasis og 45.700 kroner i Oslo. Eneboliger hadde siste 12 måneder en økning på 3,1 prosent i Agder utenom Kristiansand, og en nedgang på 0,1 prosent i Kristiansand.

Leiligheter hadde en nedgang på en prosent i Agder utenom Kristiansand, og et fall på 2,5 prosent i Kristiansand.

— Det er ingen tvil om at det høye utbudet av leiligheter på Sørlandet har påvirket prisene. En leilighet som kostet ca 4 millioner i fjor får du i dag for ca 3,9 millioner, sier Kjelle.

Frykter folk har to boliger

Espen Solum Foto: Kristin Ellefsen

— Det som overrasker meg mest, er det lave volumet av solgte leiligheter. Dette er et avventende marked. Folk venter på å se om det blir fortsatt nedgang eller om vi kanskje er kommet ut av tunnelen, sier Espen Solum i Huseiernes Landsforbund Vest-Agder.I august ble det solgt 133 boliger i Kristiansand og 190 i resten av Agder. For juli var tallene 114 i Kristiansand og 160 for Agder.

— Vi har ligget på rundt 600 boliger for salg et par ganger i sommer, og jeg kan ikke huske at det har vært så mye for salg på veldig mange år. Kanskje folk ligger med to boliger ute for salg samtidig; både eneboligen de ikke får solgt og den leiligheten de har kjøpt og ikke kan flytte til. Samme husstand kan ha to objekter ute, men dette fins det ikke tall for. Det er en mismatch mellom hva folk får for eneboligene og hva de skal betale for en leilighet, sier Solum.

Folk må ikke kjøpe før de har solgt, er hans råd.

— Jeg tror vi kommer til å ha et nullmarked en stund, fordi det ble bygget for lite for noen år tilbake og så plutselig mye på en gang, sier Solum.