Erle forteller at hun daglig får inn 5000 spørsmål under partiene. Halvparten fra håpefulle som lurer på om jenta fra Marnardal har lyst på middag eller date.
Talent: Erle er flere ganger både norgesmester og nordisk mester i aldersbestemte mesterskap. 17-åringen har vunnet NM i klassen 17-26 år og nordisk for 17-20 år.
Følger du sjakk-VM på TV2 er det denne jenta som analyserer partiene. Erle Marki Hansen (17) fra Marnardal er norgesmester og ekspertkommentator på TV2 mens Magnus Carlsen spiller VM i India.

MANDAL: -Jeg fikk en henvendelse fra TV2 på Facebook tre dager før VM, med spørsmål om jeg kunne være kanalens ekspert. De skrev at de ønsket et ungt friskt pust fremfor en eldre grå mann i ekspertrollen. Så langt har det vært kjempegøy, smiler Erle, mens hun svarer på et av de innsendte spørsmålene til TV2, mens Magnus Carlsens kjemper i sitt sjette parti mot verdensmester Anand.

I andre etasje i Buen Kulturhus sitter Erle foran datamaskinen i time etter time, mens det norske sjakkgeniet spiller VM-kamp mot verdensmester Viswanathan Anand fra India. Flere ganger om dagen gir hun TV2s seere sine sjakkanalyser underveis i partiene gjennom webkamera. I tillegg svarer hun på spørsmål via kanalens sjakkchat.

Tilbud om date

sjakkdronning002.jpg

— Det har vært en voldsom pågang så langt. Det har kommet inn rundt 5000 spørsmål om dagen, og i starten var det mange som lurte på grunnleggende sjakkregler. Det virker som om det norske folket har lært seg sjakk på rekordtid, for de siste dagene har spørsmålene endret seg som spillstrategien. Det er nærmest sjakkfeber om dagen, men rundt halvparten av spørsmålene er tilbud om middag eller date, så de siler jeg raskt ut, sier Erle Marki Hansen og smiler bredt, før hun gir oss et eksempel:

— Her er det en som skriver: "Egentlig liker jeg ikke sjakk, men jeg er her inne fordi du er så søt". Slike meldinger kunne jeg godt klart meg uten, påpeker Erle.

Den unge jenta fra Skuland i Marnardal er ingen hvem som helst i sjakkmiljøet. Hun er en del av landslaget som satser mot OL i 2014, og har flere NM- og nordiske titler på samvittigheten.

Så Carlsen-dokumentar

— Jeg fikk interesse for sjakk etter å ha sett en tv-dokumentar om Magnus Carlsen, da jeg gikk i 3. klasse på barneskolen. Min far og bror lærte meg spillet, og det viste seg raskt at jeg hadde både talent og konsentrasjonsevnene som skulle til for å bli god, sier Erle.

Talent: Erle er flere ganger både norgesmester og nordisk mester i aldersbestemte mesterskap. 17-åringen har vunnet NM i klassen 17-26 år og nordisk for 17-20 år.

Nå har TV2 gitt henne muligheten til å kommentere samtlige 12 partier under VM-matchen i Chennai i India. Erle synes det er spesielt ettersom Carlsen er hennes store idol.

Fikk autografen

— Jeg har møtt han under flere turneringer. Da jeg var ti år fikk jeg autografen hans på armen. Det var stort, minnes Marki Hansen.

- Hvem vinner VM-duellen?

— Det startet litt svakt for Magnus, trolig på grunn av nerver. Etter seieren i går tror jeg Magnus klarer det. Det vil gi han selvtillit. Dersom han vinner, blir han tidenes sjakkspiller. Til og med større enn Gary Kasparov, tror sjakkeksperten.

Hun har selv spilt sjakk i VM-byen Chennai, og fryktet det verste da hun fikk vite at Carlsen måtte spille i Anands hjemby.

Mener sjakk er sport

— Jeg spilte en turnering der i 2011 og fikk smake det ekte India. Vi måtte bo på et lugubert hotell med insekter overalt, og det var vanskelig å konsentrere seg om sjakk. Men etter at VM kom i gang så ser jeg at Magnus har det en del bedre enn oss, smiler hun.

- Kan sjakk defineres som sport?

— Definitivt. Man kan bli totalt utmattet både fysisk og psykisk etter partier på 7-8 timer, flere dager i strekk. Det kreves at du er i fysisk god form, og sjakk på toppnivå er helt klart en sport, mener hun.