Del dine egne tips i debattfeltet under.

AGDER: En tørr garasje er vel kanskje det sikreste virkemiddelet mot skraping av bilruter på kalde vinterdager. Er du ikke så heldig, finnes det likevel håp om færre skrapefrie dager.

Busker og trær

Ifølge en artikkel på yr.no, kan nemlig busker, trær og andre ting gjøre jobben.

– Når bilfronten står vendt mot himmelen «taper» den varme, mens bakdelen gjerne kan være isolert av en busk som i tillegg stråler ut egen varme, forteller meteorolog Kjersti Opstad Strand ved Meteorologisk institutt til yr.no.

Det betyr at dersom du tenker over hvordan du stiller bilen din, kan du slippe is på bilen. Trær, busker eller utstikkende tak kan avgi nok varme til at du slipper å skrape. I alle fall på morgener med bare noen få minusgrader.

Skrapt i pluss?

Av og til kan det også være nødvendig å skrape bilen selv om termometeret viser plussgrader. Bilen kan nemlig være kaldere enn lufta rundt.

– Det kan faktisk være plussgrader i luften generelt, men akkurat rundt bilen, millimeter til centimeter-nivå, så er temperaturen på frysepunktet, forklarer meteorologen på yr.no.

Når bilen står et sted med stor, åpen himmel, er sjansene for frost på ruta større. Når været er klart, stråler bakken energi ut mot verdensrommet. Steder med stor, åpen himmel over seg, vil avkjøles raskt når det er klarvær, ifølge meteorologen.

Kalde biler

Biler er heller ikke de gjenstandene som holder best på varmen.

– Når det gjelder avkjøling, så er faktisk biler spesielt utsatt på grunn materiale de er laget av, og tykkelsen til karosseriet. Metall har lav varmekapasitet, og avkjøles lett. Jo tynnere skrog, desto fortere synker temperaturen, forklarer meteorologen.

Del dine egne tips i debattfeltet under.