BIRKENES: — Det er klart at dette er en vanskelig sak for Høyre. Eiendomsskatt er ingen god skatt. Den rammer usosialt. Dessuten har vi jo valgløftene å forholde oss til, sier ordfører Arild Windsland til Fædrelandsvennen.

Tirsdag kveld la rådmann Gro Anita Trøan fram sitt budsjettforslag for neste år. Her går rådmannen inn for full eiendomsskatt på hus og hytter, noe som vil tilføre kommunen en inntekt på 21,2 millioner i året. For en gjennomsnittlig husstand vil eiendomsskaten bety en utgift på 8500 kroner i året.

— Både innføringen av eiendomsskatt og det å legge den på øverste nivå, er nok vanskelig for de aller fleste, sier Windsland.

- Må snu alle steiner

Partikollega Nils Olav Eikenes mener alle stein må snus for å unngå eiendomsskatt.

— I utgangspunktet utelukker jeg eiendomsskatt. Samtidig har vi et ansvar for å drive kommunen på en god måte. Det er fremdeles en stund til budsjettet skal vedtas, så vi har litt tid på oss til diskutere hva vi skal gjøre. Vi må snu alle steiner for å se om vi kan dekke inn denne inntekten på andre måter, sier Eikenes.

- Urealistisk

Lederen av det største opposisjonspartiet, Anders Christiansen (Ap), ser det som urealistisk at rådmannens forslag blir vedtatt.

— Full eiendomsskatt og privatisering av barnehager er ikke spesielt interessant for noen partier, sier Christiansen.

- Rådmannens forslag er et klart signal om at drastiske tiltak er nødvendige?

— Ja, det er det. Vi kommer til å gå inn for eiendomsskatt i en eller annen form, slik at vi slipper å kutte. Å innføre skatten bare for å reparere er ikke interessant for oss, sier Christiansen.

Inviterer til dialog

Ordfører Windsland har nå invitert samtlige partier til en dialog om det endelige budsjettet. Anders Christiansen tror det må til for å klare å komme fram til en løsning.

— Vi er nødt til å samarbeide for å finne ut av dette. Ellers stemmer politikerne bare nei til alt sammen. Jeg kan ikke se for meg at det er noen politikere som kan komme med et budsjett som er i balanse, sier Christiansen.

Windsland mener det er viktig at alle politikerne nå bruker tid på å sette seg inn i budsjettet og snakke sammen.— Hvert parti må ha full frihet til å drive sin politikk, men som ordfører ønsker jeg at det skal være et rom for å snakke sammen. Vi må se hverandre litt i kortene og finne ut hva som er fornuftig å gjøre, sier han.

I tillegg til eiendomsskatt har rådmannen foreslått en rekke endringer i tjenestetilbudet. Blant annet ønsker Trøan at skolen på Herefoss blir gjort om til en privatskole i 2015 og at ungdomsskoleelevene på Engesland blir flyttet til Birkeland. Omfanget av spesialundervisning, som i dag er svært høyt, må reduseres.

Trøan foreslår også at kommunale barnehager lyses ut for privatisering.