VALLE: — De som har trodd de kan kjøre snøscooter hvor de vil, blir nok skuffet. De som har fryktet snøscootere overalt, blir positivt overrasket, sier ordfører Tarald Myrum (Sp).

Onsdag ble det klart at Sp vil gi stortingsflertall for regjeringens forslag om forsøk med fritidskjøring med snøscooter i 100 kommuner.

Skisse klar

— Vi har forutsett dette, og i formannskapet onsdag diskuterte vi ei skisse. Naturvernområdene på vestheia og villreinverneområdene på austheia hindrer snøscooterkjøring i fjellheimen. Du kan si at hovedregelen blir kjøring i dalsidene opp til kanten hvor fjellheimen starter, forklarer Myrum.

Valle-ordfører Tarald Myrum, her på ski, sier det ikke blir aktuelt å åpne fjellheimen for scooterkjøring til fritidsbruk. Foto: Johs Bjørkeli

Han forteller at kjøring blir mulig her:

• I fra Brokke skal kjøring tillates inn til Myklevann.

• Fra Bjørgum blir det kjøring opp dalsiden og inn i Hofsdalen og Bjørgedalen.

• Fra Valle kan du kjøre opp til Stavdalen og opp til det mye besøkte fjellet Varden.

• Fra Berg og inn til Stavskar og Bossbu forbeholdes terrenget for skifolket.

— Vi har ikke alle detaljer, men dette blir ikke noe frislepp. Vi tenker kjøring fra snøen kommer og til 15. eller 25 april. Vi vil avslutte før kalvinga starter. Det blir trolig forbud fra midnatt til morgenen sier Myrum og opplyser at formannskapets ulike partier er enige så langt.

500 kroner

Kommunen tenker å ta 500 kroner for å gi allment fritidsløyve. Disse pengene skal så pløyes tilbake til scooterfolket og brukes på preparering og vedlikehold av løyper.

I Åseral har ordfører Oddmund Ljosland avventet avklaring i Stortinget.

— Vi tenker vel et par traseer på heia, men også vårt høyfjell er vernet. Vi skal diskutere muligheter på et møte med scooterklubben fredag, sier Oddmund Ljosland.

Det er miljøvernminister Tine Sundtoft som har lansert forslaget om å gi alle 100 kommunene som søkte, rett til å drive forsøk med fritidskjøring med snøscooterk.