GRIMSTAD: — Forurensningen av TBT i Vikkilen har ført til høy grad av hormonforstyrrelse og kjønnsforstyrrelser hos nettsnegl og strandsnegl. Det er nesten full sterilitet for snegl innerst i kilen, står det i brevet til Nymo.

Kvikksølv, bly, PCB og en rekke skadelige tungmetaller har påvirket livet i sjøen.

— Arbeidet ved Nymo har inkludert vedlikehold og bygging av skip og offshoreinstallasjoner, blant annet sandblåsing og maling/lakkering. Dette er aktiviteter som med stor sannsynlighet har medført forurensing til Vikkilen, mener direktoratet.

Miljødirektoratet sier de vurderer å pålegge Nymo gjennomføring av tiltak i Vikkilen som har til hensikt å stanse, fjerne eller begrense virkningen av den forurensningen som har inntrådt slik at det ikke er fare for menneskelig helse og miljø. En undersøkelse av seksuallivet til sneglene vil de pålegge Nymo å gjennomføre for å se om dette blir bedre.

— Vi er enige om at noe må gjøres, men ikke enige om omfanget. Et tiltak slik direktoratet foreslår vil koste mange millioner. Snegleundersøkelsen har vi tidligere gjennomført på eget initiativ, sier Nymo-sjef Øyvind Boie til Fædrelandsvennen.