Anne Marie Hagen er for tredje gang leverandør av selve stasjuletreet i Kristiansand. Foto: Lars Hollerud
Sigurd Bakken (foran) er fornøyd med jobben Bjørn Harald Sandvik har gjort. Det er nemlig Bakkens jobb å kile juletreet fast på Torvet. Der passer en stamme med 35,5 centimeters diameter ideelt. Foto: Lars Hollerud
Kristiansand kommunes faste juletrehogger heter Bjørn Harald Sandvik Foto: Lars Hollerud
Grana fra Torridal har ankommet byen. Foto: Lars Hollerud
Første søndag i advent tennes lysene. Foto: Lars Hollerud

KRISTIANSAND: — Det er jo koselig, da, å gå bort til juletreet på Torvet, kjenne på grenene, og vite at treet vokste opp hos meg.

Den følelsen kjenner enken fra Hagen i Torridal fra før.

Årets torvjuletre er nemlig det tredje Bjørn Harald Sandvik og hans stab henter på tomta til Anne Marie Hagen, ved bredden av Otra, ei snau mil nord for sentrum.

— Min avdøde ektemann Hans og jeg plantet 15 grantrær for omtrent 50 år siden. Da er det jo stas at kommunens folk synes de er fine nok til å lyse på Torvet, synes Anne Marie Hagen.

— Kan det bli enda flere juletreleveranser senere?

— Tja, salt fra veien har jo tatt knekken på de fleste. Men noen har klart seg. Og jeg har enda ett som kan vurderes om et par år.

I så fall vil hun nok fortsette å gjødsle, slik Anne Marie Hagen gjorde for at treet som ble felt onsdag skulle bli stort nok.

Strategiske mål

Det vil si minst 14 meter høyt.

Men det må ikke være for vidt og ikke for tykt.

Og diameteren bør utgjøre 30-35 centimeter for å få stødig feste i foten.

Et stort juletre som skal glede mange, må også ha øvrige former i orden.

Det vil fremfor alt si at det er ganske symmetrisk.

— I fjor hentet vi treet i Tveit. Det var så vidt og bredt at vi måtte ha politieskorte til transporten. Likevel fryktet jeg at treet ville feie Baneheitunnelen rein for elektrisk utstyr. Årets tre er mer ideelt, selv om heller ikke det er helt perfekt, sier Bjørn Harald Sandvik.

— Det er vel mer juletrær som med folk, at man ikke trenger å være perfekte for å være gode nok?

— Så sant.

Til årets juletreberetning fra Torvet, hører opplysningen om at det skal festes til fire punkter med vaiere og at det skal skinne fra og med første søndag i advent.

Fra da av kan både stormer og jul bare komme.