SØGNE: — Vi begynte å pakke ned bøkene fredag 26. november, og skulle etter planen ha åpnet biblioteket i det nye rådhuset 17. desember. Nå er det siste vi har hørt om åpningen at det blir i februar, sier Tone Syvertsen, konstituert biblioteksjef i Søgne.

Lang ventetid

Frustrasjonen ligger som et slør over tomme hyller og fulle flyttekasser i lokalet på Søgne Gamle Prestegård. Her flyttet biblioteket inn da totalrenoveringen av rådhuset på Tangvall startet for et års tid siden. Etter tiår på tiår i "midlertidige" lokaler i rådhuskjelleren, skulle biblioteket endelig opp i lyset og innta sjefsplassen i det nybygde rådhuset. Men så ble åpningen utsatt på grunn av problemer med gulvene, og dermed vil det ta ennå en tid før lyset skal få skinne på bibliotekets boksamling.

— Her har vi rundt 300 esker med bøker, i tillegg til 2000 enkelteksemplarer som befinner seg på Tangvall – det er bøker folk har levert inn på Servicetorget, opplyser Syvertsen.

Hun og bibliotekmedarbeider Inga Thorsen gjør sitt beste for å møte de lesendes behov, selv om det ikke finnes et fysisk bibliotek å besøke. De mest ihuga reserverer bøker på nett eller per telefon, og henter dem i kommunens midlertidige lokaler på Tangvall. - Vi har heldigvis god kontroll på hvilke bøker som befinner seg i de ulike kassene, forsikrer de to.

— Frykter dere at folk venner seg av med å bruke biblioteket når det holder stengt så lenge?

— Nei, men det er trist å ha et så dårlig tilbud. Vi får mange henvendelser av folk som savner oss, og hører at de er begynt å gå løs på bokhyllene hjemme, sier Syvertsen.

— Åpningen er blitt skjøvet og skjøvet på. Hadde vi visst at det skulle ta så lang tid, ville vi kanskje valgt en annen løsning, sier Leif Steinar Brådland, leder av arkiv, bibliotek og servicetorg i Søgne kommune.

Ujevnheter i gulvet

Årsaken til de stadige utsettelsene befinner seg primært på gulvnivå, i første etasje. Da bygget ble gjennomgått for overtakelse i midten av november, ville ikke kommunen godta ujevnhetene og høydeforskjellene i terassogulvet (en billigutgave av marmor). Siden 19. november har dagbøtene på 45.000 kroner ballet på seg til et heller betydelig beløp, som kommunen krever hovedentreprenøren Veidekke Agder for.

— Hovedfokuset vårt nå er å ferdigstille tilleggsbestillingene og de feil som har vært i forhold til gulvene. Det har vært mer arbeidskrevende enn forventet, sier Are Westbye, administrerende direktør i Veidekke Agder. Han ønsker ikke å kommentere størrelsen på dagbøtene, og sier at den diskusjonen tar han med kommunen, ikke avisen.

Rådmann Kim Høyer Holum i Søgne kommune sier imidlertid at de forholder seg til at så lenge leveringsfristen for det ferdige bygget er overgått, løper dagbøtene.

— Forventer dere å få dette beløpet trukket fra på sluttregningen fra Veidekke?

— Det er det vi har spilt inn, i henhold til det som står i kontrakten, sier Høyer Holum.