SØGNE: Det skriver forfatteren Gunvald Opstad i sin Krag-biografi "Fandango". Og med Opstads tillatelse siterer vi videre fra boka:

"Den 28. juni (1917) er han reiseklar. Han har skrekkelig reisefeber, for nå skal han dra alene med fire børn, pige og stor oppakning, og det er dårlig med plass om bord. Men de drar, de ankommer Kristiansand lørdag kveld, og handler en masse i byen mandag formiddag. Det er så mye som skal kjøpes. Melk til minstemann Preben har han forresten bedt Lyna skaffe hos broren sin for gammelt vennskaps skyld.

Men utpå dagen mandag den 2. juli 1917 drar fantefølget med fullt flyttelass med Boffa til Ny-Hellesund og toger i lystig lag opp i Havbugta. Den lutfattige, men festivøse poet bringer med seg kelnere fra Ernst hotell som brer ut duker og skjenker champagne og serverer for gjester og velkomstkomite! Innvielsesfesten må holdes ute, for det er smått med møblement inne. Preben på fem går rundt og snuser, i huset og i uthuset – lukta i fjøset skal han huske resten av livet. Endelig har Vilhelm Krag fått Havbugta. Vennene kaller det en fattigmannsplass på en gråstein i sjøen. Da føler poeten inspirasjonen igjen.

HOLDEPUNKT: Forfatteren Vilhelm Krag fikk Havbukta i gave. Og stedet ble hans faste holdepunkt i tilværelsen - ved siden av kontoret i Aschehoug forlag. Foto: Anders Beer Wilse

Los og fiskerhjem

Havbugta er et los— og fiskerhjem, og Ny-Hellesund er en av de mest tradisjonsrike uthavnene på Sørlandskysten, og kanskje den vakreste av dem alle. Helgasund het sundet opprinnelig, etter kong Olaf den hellige, som i følge sagnet fikk berget til å åpne seg i Olafssundet så han kunne slippe unna forfølgerne med flåten sin. Her lå kong Sverre med 6000 mann, forteller sagaen, og her ligger det senere opptil 100 seilskip av gangen når stormene herjer i Skagerak. Det er verdensvante sjøfolk i annethvert hus, et par hundre mennesker bor det her på det meste. Men mange av dem forsvinner når seilskutetida er over.

Kjøpte for 6500 kroner

En av dem som fremdeles bor her i 1917, er fiskerenka Olava Sangesland og hennes syv barn i Havbugta. Mannen hennes Gustav Adolf Sangesland var fisker og hadde vært i Amerika, men drukna i Nordsjøen i 1910. Og når våpenhandler Peder Johan Pedersen ijuni 1917 hører at enkefru Sangesland må selge Havbugta, styrter han til byen. I løpet av dagen klarer han å skaffe de 6500 kronene som skal til for å erverve både husene og 200 mål av Helgøya.

Faste holdepunkt

Og Havbugta blir Vilhelm Krags faste holdepunkt i tilværelsen – ved siden av kontoret i Aschehoug forlag. Her får han sine venner rundt seg!

Hundre meter nede på samme side av sundet ligger huset til Nicolay Langefeldt hvor han har holdt til i så mange år. På den andre kanten ligger Renneholmen hvor våpenhandler Peder Johan Pedersen oppholder seg om sommeren. Og i bebyggelsen tvers over sundet bortolloppsynsmann Johannes Tønnessen, som hvert år sender dikteren en bukett strandnelliker for å vise at nå er tiden inne til å komme til Ny-Hellesund

Fra første stund bestemmer han at Havbugta ikke bare skal være et feriested, men et arbeidssted og et levende sted. Han innfører straks en strikt arbeidsrytme, med kontortid fra klokken 9.00 til 15.00. Så spiser han middag og tar en middagsblund før han jobber videre utover dagen. Han er usedvanlig arbeidssom og flittig, ogdet går ut over familielivet. Barna må nærmest gå på tå for at han skal få arbeidsro."