MARNARDAL: – Alle som har vært i nær kontakt med denne personen i åtte timer eller mer vil bli undersøkt. Tuberkulosen har vært smittsom fra midten av desember til midten av februar, sier Trine Nordstrøm, kommuneoverlege i Marnardal.

– Hvor mange personer kalles inn til undersøkelse?

– Det kan jeg ikke svare på. Vi er ei lita bygd og må være veldig forsiktige i forhold til personvernet, forklarer kommuneoverlegen.

Hun håper å komme i gang med undersøkelsene snarest.

– Jeg har allerede begynt å kontakte enkelte personer som skal undersøkes. Forhåpentligvis kommer vi i gang allerede tirsdag. Men det er en stor jobb, sier hun.

Sjelden i Norge

Mandag ettermiddag sendte Nordstrøm ut pressemelding om at det var konstatert et tilfelle av smittsom tuberkulose for en ansatt i Marnardal kommune. Hun kan ikke si noe om kjønn, alder eller hvilken avdeling vedkommende jobber ved. Hun har vært i kontakt med Folkehelseinstituttet for å høre hvordan situasjonen skal håndteres.

– Mange kan være smittet uten å vite det. Vi regner med at sykdommen bryter ut hos mellom seks og ti prosent av dem som bærer smitten, sier Nordstrøm.

Tuberkulose er vanlig på verdensbasis, men er sjelden i Norge. I 2010 ble det registrert 354 tilfeller, hvorav 13 prosent var norskfødte.

– Dette defineres ikke som et utbrudd. Jeg er ikke bekymret for at det utvikler seg til det heller. Det er kun én person som har fått påvist tuberkolose, og jeg har ikke fått melding om andre med liknende symptomer heller, forklarer kommuneoverlegen i Marnardal.

– Oppsøk fastlege

Tuberkulose smitter gjennom vanlig dråpesmitte. Bare én liten dråpe kan være nok for å få smitten. Det er aktiv tuberkulose på lungene som smitter. Symptomer er vedvarende hoste, vekttap, nedsatt allmenntilstand og forekomster av blod i forbindelse med hoste.

– Personer som har opplevd disse symptomene over flere uker tid bør oppsøke fastlegen. En prøve her vil raskt konstatere om det dreier seg om tuberkulose. Sykdommen er alvorlig dersom en ikke kommer inn under behandling, sier Nordstrøm.

Fylkeslege Kristian Hagestad kjenner ikke tilfellet i Marnardal når Fædrelandsvennen ringer mandag kveld. Han er skråsikker på at det ikke kommer til å bli et utbrudd av tuberkulose i kommunen.

– Erfaringsmessig kan det være noen få tilfeller av smittede personer som blir oppdaget ved denne undersøkelsen som settes i gang. Noe større utbrudd blir det ikke. For hundre år siden var Vest-Agder på toppen av tuberkulose og en halv prosent av befolkningen døde årlig, men nå er det ikke noe problem lenger, sier Hagestad.

Han kan ikke huske forrige gang det ble påvist tuberkulose i fylket.