KRISTIANSAND: – Skolen var som en krigssone. Det handlet om å overleve dag for dag, sier 38-åringen som nå bor i Søgne.

Hun har hatt en vanskelig helg etter at alle sår ble rippet opp av Fædrelandsvennens oppslag lørdag om mobbingen som foregikk på Fiskå skole på 1990-tallet. Einar Øgrey Brandsdal sto fram som mobber sammen med mobbeofferet Cornelius Jakhelln.

Mange av elevene som gikk på Fiskå skole hadde gått sammen på Vågsbygd barneskole. – Jeg kom ikke så langt som til Fiskå skole, vi flyttet mye på grunn av mobbingen i barneskolen. Heldigvis, jeg tror ikke jeg hadde overlevd det miljøet, helt bokstavelig, sier Williamsson.

Jentene var verst

Hun beskriver fjerde klasse som ganske tøft.

– Men det var i 5. klasse det tok fullstendig av. Det var jentene som var desidert verst mot hverandre, sier hun.

De verste mobberne var 4-5 jenter. De så seg ut ei jente som offer. Hun ble plaget dag ut og dag inn. – Da denne jenta ble flyttet vekk, tok de meg. Alle jentene i klassen slo ring rundt meg i friminuttet, spyttet på meg og spurte hvorfor jeg ikke like gjerne kunne begå selvmord, sier Williamsson.Williamssons klær ble flere ganger ødelagt som følge av mobbingen hun ble utsatt for. Hun ble dyttet i bakken og fikk tømt ranselen i søla.

Ble skadet

Den verste episoden var likevel leken Fædrelandsvennen omtalte i reportasjen i God Helg lørdag. 8-10 elever sto parvis med armene mot hverandre, der en og en elev skulle kaste seg over armene.

– Jeg var veldig skeptisk til å gjøre det, jeg stolte ikke på dem. Men det hadde gått bra med en elev rett før meg. Da jeg gjorde det, fjernet jentene som sto først armene. Jeg mener å huske at guttene som sto sist ikke tok vekk armene.

Hun gikk rett i asfalten og måtte på legevakta. Der ble det oppdaget at hun hadde fått en brist i ryggen og tre ribbein var brukket.

Da fikk moren hennes nok, de flyttet til Grim. Flere ganger hadde moren tatt opp mobbingen datteren ble utsatt for med skolen, men fikk beskjed om at datteren bare skulle slutte å krangle så ville det gå over. – Det var som å komme til himmelen på Grim. Det var et helt annet og mer blandet miljø der. Og jeg lærte å ta igjen når det var noe, sier Helene R. Williamsson.

Sliter med tilliten

I dag – nesten 30 år senere – sliter hun fortsatt med ryggen som følge av fallet på asfalten. Men mer enn noe annet sliter hun med tilliten til andre mennesker, troen på seg selv og sin egenverdi. Hun har selv to sønner i samme alder som hun var da, og en av dem har opplevd å bli mobbet på skolen.

– Men i motsetning til da, har skolen tatt skikkelig tak i dette. Det er en lettelse, sier hun.

Mange reaksjoner

Einar Øgrey Brandsdal har fått enormt med reaksjoner på lørdagens reportasje.

– Det har vært massivt. En av dem som har gjort mest inntrykk, var en fra klassen den gangen. Etter å ha lest saken, begynte han å lure på om han kunne ha blitt oppfattet som en mobber selv om han ikke hadde følt det slik. Etter at han så hadde tatt kontakt med gamle klassekamerater, fikk han vite at han hadde vært en stor plageånd, sier Brandsdal.

I likhet med vedkommende, følte heller ikke Brandsdal seg som en mobber den gangen. — Det er ille å tenke på i dag – at det var akkurat det vi var, sier han.

Han forteller at hans egen mor ble sjokkert over å lese om episoden med Williamsson. – Hun er rystet over at hun ikke fikk rede på det som skjedde fra skolen, så skulle hun ha filleristet meg, sier han.

Dag Vige , som var lærer den gangen og fortsatt er på Fiskå skole, har også fått mange reaksjoner, de fleste i retning av at det er flott at dette blir satt søkelyset på. - Samtidig skjønner folk at det var en annen tid, og at fokuset og holdningen til mobbing er en helt annen i dag – også hos oss, sier Vige.

For eksempel er det nå fem lærere i skolegården i friminuttene og i motsetning til den gangen er det mange aktiviteter å ta seg til utendørs for elevene. – Vi har ulike planer som vi jobber med for å hindre mobbingen, selv om det er vanskelig å bli kvitt det helt, sier han.

Kontaktet av en mor

Cornelius Jakhelln sto lørdag fram i Fædrelandsvennens helgemagasin God Helg og fortalte om sin tid som mobbeofferet på Fiskå skole i Kristiansand. Han har vært i utlandet i helga, og har av den grunn ikke fått mange reaksjoner.

– Jeg har ikke fått sjekket Facebook, antar det er noen reaksjoner der. Men ellers har jeg fått tekstmeldinger fra blant annet en mor som har det tøft fordi hennes barn blir mobbet på en barneskole i Kristiansand, forteller Jakhelln.

Andre reaksjoner går på at folk mener det var viktig at han står fram med sin historie.