KRISTIANSAND/SØGNE: — Det er påfallende hvordan samtlige kystkommuner unnlot å sende sine innspill til direktoratet innen høringsfristen. Lokalpolitikerne her nede ser kun til å bry seg om strandsona når det gjelder kystpolitikk, sier Peder Johan Pedersen, fylkesekretær i Naturvernforbundet i Vest-Agder.

Etter Fædrelandsvennens avsløring om null respons fra Agder i olje-saken, har det kommet flere uttalelser om at man ikke visste, eller at høringsbrevet må ha kommet vekk i posten.

Nå kan Pedersen og Naturvernforbundet fortelle at de minnet Vest-Agders kommuner på høringen om forvaltningsplanen for Skagerrak.

Den 3. september i fjor sendte Naturvernforbundet en skriftlig henvendelse til alle kystkommunene i Vest-Agder og Vest-Agder Fylkeskommune. Det ble bedt om tilbakemelding på hvilke uttalelser kommunene hadde levert om Klima— og forurensningsdirektoratets (Klif) forslag til forvaltningsplan for Skagerrak og Nordsjøen, som kan legge føringer for mulig petroleumsaktivitet utenfor sørlandskysten.Samtidig ble de minnet om at fristen var 15. september.

- Ikke til å tro

— Ingen kommuner, heller ikke fylkeskommunen, har gitt uttalelser til planforslaget, slik Fædrelandsvennen de seneste dagene har skrevet om. Det er nesten ikke til å tro, særlig med henblikk på den betydningen havet rett utenfor stuedørene våre har for næringsliv, friluftsliv, vår kultur og identitet, sier Pedersen.

— Avsløringen om kommunenes manglende interesse kan ikke forklares med uhell eller manglende rutiner når samtlige kommuner har forsømt seg så ettertrykkelig, sier han.

Ettersom Ingen av kommunene i Agder ga en uttalelse i prosessen, har kystkommunene liten påvirkning på utfallet når regjeringens forvaltningsplan for Skagerrak legges fram som storingsmelding til våren.

Spørsmålet er om miljøfaginstansene som ber om store, vernede soner i havet denne gangen blir hørt, eller om oljeindustrien får åpnet nye områder uten for mange begrensninger.

- Mye å mene

Det vakte mange reaksjoner da det ble kjent gjennom Fædrelandsvennen at ingen av kommunene på Sørlandet har uttalt seg. Flere ordførere på Sørlandet har sagt at de ikke kjente til høringsfristen for forvaltningsplanen.

— Det er rart, for det er masse rundt miljø- og ressurssitasjonen i Skagerrak som det bør være viktig å ha meninger om, som fiskerinæringen og friluftsnæringen. Dessuten er det dyrebare fuglelivet under press på våre kanter, sier Pedersen.