Det eneste bordet i boligen har flere funksjoner. Det kan reguleres i høyde og bredde. Salongbordet fra danske BoConsept (Skeidar) kan bli spisebord for åtte, og det kan tjene som arbeidsbord. Skapet bak døren blir usynlig når stuedøren er åpen. Foto: Stein J Bjørge
30kvm4-BBYxZmlLnr.jpg Foto: Stein J Bjørge
30kvm3-gO1PxMiQg0.jpg Foto: Stein J Bjørge
Skapsengen er hjemmelaget av en MDF-plate med IKEA-hyller som ben. Tingene på hyllene er fastlimt, slik at ingenting må ryddes bort. Heisemekanismen ble kjøpt i en nettbutikk. Foto: Stein J Bjørge
30kvm6-fGQXFK4axm.jpg Foto: Stein J Bjørge
30kvm7-5EivYfxhQB.jpg Foto: Stein J Bjørge

— Det var morsomt å få tak i en leilighet som jeg kunne forbedre selv med noen få smarte løsninger. Jeg kjøpte den for to år siden, og brukte rundt åtte måneder på å pusse den totalt opp. Med god hjelp fra min snekkerkyndige far, sier Kelly Le Lannio.

Hun hadde lett lenge etter en bolig å eie i byen da hun kom over den lyse endeleiligheten med en liten balkong på Stabekk, til en mer overkommelig pris. Hun vokste opp i en fransk-britisk familie på Lysaker, og kjente stedet.

Tregulv

— Selv om jeg trives kjempegodt, regner jeg med at jeg kommer til å flytte til en større bolig om noen år. Derfor bestemte jeg meg for å renovere på en rimelig, men god måte, og heller legge penger i enkelte møbler og lamper som jeg kan ta med meg, sier hun.

Men tregulv ville hun ha i leiligheten – tilsynelatende ikke ulikt det tremønstrede laminatgulvet som lå der. Et naturlig materiale gir en helt annen følelse å leve med. Da grunnlaget var lagt, ble veggfast inventar av elementer fra IKEA bygget på plass.

Oppbevaring

— Jeg hadde lyst på oppvaskmaskin på det lille kjøkkenet, og løste det ved å lage en søyle av skapskrog fra gulv til tak, hvor det ble plass til et skap på toppen, kjøle-/fryseskap på en solid hylle i midten og en liten oppvaskmaskin samt en skuff i bunnen. Resten av innredningen er også montert av pappa, og forsynt med hvite høyglansfronter. Det har en forstørrende effekt, forteller hun.

Oppbevaringsløsninger er alfa og omega i små leiligheter, og noe som dessuten opptar interiørarkitekten. - Jeg er en ryddefreak, og vil at alt skal ha sin faste plass. I en liten bolig er det helt nødvendig hvis man vil ha det pent og trivelig rundt seg. Med plagg og rot strødd rundt blir romfølelsen borte, sier hun.

Inn i skapet!

Et skap for støvsuger, annet renholdsutstyr samt skittentøy står diskret bak døren i stuen, slik at det ikke synes når døren er åpen. Et dobbelt garderobeskap med speildører pluss et enkelt skap for sko og ytterklær er montert i gangen. Tilsammen skal de huse alle hennes klær.

— På badet har jeg fylt hele veggen over vask og WC med et grunt skap med dører som har speil på begge sider. Det rommer mye; alt av toalettsaker og mer til, og badet virker større med disse speilene på. Det er en helt super måte å utnytte plass på, sier Kelly Le Lannio.

TV-benken henger på veggen like over gulvet, for da virker det luftigere rundt den enn hvis den står på sokkel, og det er lett å gjøre rent. De to skuffene i mediebenken skal inneholde alt tilbehør.

Flere funksjoner

— For min del har jeg prøvd å få mest mulig oppbevaringsplass, men det er ingen regel som gjelder for alle. Det gjelder å prioritere etter eget behov. Masse oppbevaringsplass er bra, men plasseringen bør være gjennomtenkt, sier interiørarkitekten.

Hun har glede av stuebordet, som er et lavt salongbord i daglige, men det kan heves og brettes ut med enkle grep. Da blir det spisebord med plass til åtte. Det står klappstoler i kjelleren.

— Når jeg spiser alene, hever jeg bare bordet til passe spisehøyde mens jeg sitter i sofaen. Det finnes heldigvis endel flerfunksjonelle møbler som er fine i små boliger, sier Kelly Le Lannio.

Hjemmelaget seng

Hun lurte lenge på om hun skulle kjøpe sovesofa eller seng. Så også på ferdige skapsenger med gode patenter.

— De er flotte, men for dyre for mitt behov nå. Det ble en hjemmelaget skapseng med heisemekanisme kjøpt for en tusenlapp fra en canadisk nettbutikk. Den fyller akkurat en nisje i et hjørne. Sengebunnen er laget av en MDF-plate, og den rommer en madrass på 120 cm. Bena er to IKEA-hyller, som står pent på veggen når sengen er heist opp. Dermed ble det også plass til hjørnesofa.

— Hva er ditt viktigste tips til andre som kjøper små boliger?

— Ikke bare gjør som naboer eller andre har gjort; finn løsninger som er tilpasset deg eller dere som skal bo der. Tenk på behovene ut fra hvordan du eller dere lever, sier Kelly Le Lannio.