SØGNE: — Vi er veldig oppsatt på å videreføre ordningen. Ikke fordi det er vårt mål at foreldre skal gå hjemme med barna sine, men fordi vi ønsker å gi dem en reell mulighet til å ha den valgfriheten kontantstøtten gir, sier Torfinn Kleivset (KrF).

Kleivset var blant initiativtakerne til å innføre kommunal kontantstøtte for to-åringer i Søgne, etter at den statlige støtten falt bort. 1. august i fjor trådte prøveordningen i kraft, for barn født mellom 1. august 2010 og 31. juli 2011. Ut fra et årskull på 150 barn, har 23 mottatt kontantstøtte, mens 41 barn i aldersgruppen har gått i barnehage.

80 uten ordning

Det betyr at foreldrene til mer enn 80 barn mellom to og tre år ikke benytter seg av noen av ordningene.

— Vi stusser veldig over at det er så mange, og vet ikke hva det skyldes. Vi sendte ut informasjonsbrev om kontantstøtten til alle med barn i den aktuelle aldersgruppen, så den burde være godt nok kjent, sier barnehagekonsulent Venke Kristiansen.

Hun skal nå i gang med en evaluering av ordningen, slik kommunestyrevedtaket forutsatte da den ble innført. Når en eventuell videreføring av ordningen kommer til politisk behandling, kan hun ikke si noe om. - Akkurat nå holder vi på med barnehageopptaket, opplyser hun.

Torfinn Kleivset i KrF skulle gjerne sett at evalueringen allerede var unnagjort. - Jeg har fått flere henvendelser fra foreldre som er usikre på hva de skal gjøre, i og med at de må søke om barnehageplass før de vet om kontantstøtten videreføres. Det er litt ugreit at rekkefølgen er sånn, det burde vært gitt noen signaler tidligere slik at de vet hva de har å forholde seg til, sier han.

Imot institusjonaliseringen

Amalie Aamodt, som Fædrelandsvennen intervjuet i fjor høst, da ordningen ble innført i Søgne, sier at den har betydd mye for dem. - Den har gjort det økonomisk mulig for oss at jeg har kunnet være hjemme med barna dette året, det er vi veldig takknemlige for, sier hun.

Torfinn Kleivset er i alle fall klar på hva han vil gå inn for politisk, og sier han har fått med seg både Frp og Høyre på laget:

— Det er viktig både for KrF og for de andre borgerlige partiene at folk får muligheten til å velge selv hvordan de vil ha barna passet på. At vi har så god barnehagedekning i Søgne er flott, for de det er riktig for. Men det er viktig at de som ønsker et alternativ har den muligheten. Jeg ser med gru på de rødgrønnes innstilling om at vi skal institusjonaliseres fra vugge til grav, framholder KrF-politikeren.

Foreldre som benytter seg av den kommunale kontantstøtten for barna sine, får utbetalt 4000 kroner i måneden. I Søgne kan kontantstøtten ikke kombineres med barnehageplass. Evalueringen av ordningen vil ifølge Venke Kristiansen være en kvantitativ undersøkelse, som sier noe om hvor mange som har benyttet seg av ordningen, og hva den har kostet kommunen.