SØGNE: — Jeg kan nesten ikke tro det, vi er så glade. Tenk – nå kan vi endelig la skuldrene våre senke seg litt, sier Berit og Torfinn Lohne.

I sist møte gikk nemlig politikerne i plan- og miljøutvalget inn for å be formannskapet om å lage en sak om mulig løsning for Lohne-gården. Det betyr i klartekst en anbefaling om å kjøpe ut ekteparet, slik at de har økonomisk mulighet til å skaffe seg et nytt sted å bo.

Lever i usikkerhet

— Vi har en leilighet under bygging på Tangvall, og håper dette løser seg sånn at vi vet hvor vi skal bo når vi er mellom 80 og 90 år, sier Berit Lohne.

Ekteparet har levd i stor usikkerhet siden de for et års tid siden fikk beskjed om at hus og låve på Lohne-gården, hvor de har bodd i over 50 år, må rives for å gi plass til ny gang- og sykkelsti. Dermed måtte de to tenke helt nytt om alderdommen. - Det er jo ikke noe vits å koste på huset mer når vi vet det skal rives, sa ekteparet til Fædrelandsvennen i mai i fjor.

Problemet var at selv om reguleringsplanen for området var klar, fulgte det ikke penger med til å innløse ekteparets hus før i 2020, når veien planlegges bygd. Men da reguleringsplanen for Ormelia og Lohnelier var oppe til behandling i plan-og miljøutvalget nylig, tok Tone Pettersen (V) til orde for å hjelpe ekteparet med en løsning. - En innløsning vil måtte til før eller senere, er det noe administrasjonen kan gjøre av hensyn til de som bor der i dag, spurte hun.

Politikerne kan bla opp

Plansjef Dag Arntsen svarte at innløsning av prinsipp ikke skjer før veien bygges, men at politikerne fint kunne vedta å gjøre det på et tidligere tidspunkt, hvis de ønsket det, og fant penger til det.

Allan Eie (KrF) levnet liten tvil om hva han mente: — Dette er eldre folk, når det er blitt så galt, bør vi gå inn og kjøpe dem ut, sa han.

Arbeiderpartiets Bjørn Egeli mente også det burde være fullt mulig å gjøre unntak når omstendighetene var så spesielle som i dette tilfellet. - Dette må vi kunne få en rask tilbakemelding på, mente Egeli.

Bygningene på eiendommen er reist i 1870-årene, i et tidstypisk klyngetun. Fylkeskommunen mener de har stor kulturhistorisk verdi og har frarådet riving, men har ikke reist det som en formell innsigelse. Dermed blir det opp til politikerne i Søgne å avgjøre hva som skal skje.