MORA/OSLO: Eirik Verås Larsen ser på Joar Thele som sin arvtaker i kajakken. Men etter at 19-åringen fosset inn til 50. plass i Vasaloppet søndag, åpner han selv for å bytte idrett.

— Prestasjonen min i helga har ikke akkurat gjort dette til et enklere valg, innrømmer Joar Thele – etter å ha gått Vasaloppet på 4.05 timer søndag.

Det var bare 15 minutter bak vinner Jørgen Aukland på de 90 kilometerne fra Sälen til Mora. Mindre imponerende blir ikke prestasjonen av at debutanten var eneste junior blant de 50 beste, og at det først er foran denne sesongen at flekkefjæringen har fått gått noe særlig på ski.

Det er nemlig padling som ligger hjertet hans nærmest, blant annet er han både europa- og verdensmester i maratonpadling for junior, og i lagbåt-NM i fjor vant han gull både på K2 1000 og K2 5000 meter sammen med Verås Larsen.

Imponerte Aukland

Men skitreningen har gitt umiddelbar effekt, og i Holmenkollmarsjen gikk han inn til 10. plass i rennet med over 4000 deltakere som ble vunnet av forrige ukes stafettverdensmester, Eldar Rønning. Etterpå fikk han tilbud om – og takket ja til – en korttidskontrakt med Team Xtra Personell, langløpslaget til brødrene Anders og Jørgen Aukland.

— 50. plass er utrolig imponerende av Joar, ikke minst med tanke på at han ikke er skiløper, sier Anders Aukland.

— Hvor langt kan han nå hvis han velger å satse langløp?

— Vanskelig å si, men jeg er helt sikker på at han kan nå langt. Han har kjempekapasitet, sier Anders Aukland, som har trent sammen med Thele i oppkjøringen til Vasaloppet, hvor han selv endte på tredjeplass.

- Knallsterkt

Eirik Verås Larsen har en 76. plass som best i Vasaloppet.

— Knallsterkt av Joar. Det skal bli spennende å følge ham videre når han får mer langrennstrening, sier Verås Larsen.

— Bør han bytte fokus til langøp?

— Han kan fint gjøre begge deler. Langløpene er veldig bra grunntrening for padling.

— Hvor god er han i padling?

— Teknisk mangler han enda litt på verdenstoppen, men når han får den på plass kommer han til å ta store jafs, sier Verås Larsen.

Sikter mot U23-EM

— Han nevnes som din arvtaker?

— Det kan han absolutt bli. Jeg tipper han trenger tre-fire år før han er på topp. Men grunnkapasiteten er mye bedre enn min var da jeg var 19 år, sier årets olympiske mester.

— Hva tror du han kan oppnå i langløp?

— På sikt tror jeg han kan hevde seg jevnt blant de 10-20 beste, og i så fall kan han etter hvert ta steget helt opp, sier 36-åringen.

Selv har Thele bestemt seg for minst en sesong til med padling. Til sommeren har han U23-EM og VM i maratonpadling som årets store mål

— Kajakk er hovedidretten min foreløpig, men jeg må se hvordan det går til sommeren og hva jeg er mest motivert for, sier Thele, som målte 88,6 i O2-opptak i høst.