EN OG EN: En etter en forsøker sjåførene å komme seg over Trybakken. Foto: Jarle R. Martinsen
ORDEN I KAOSET: Snøryddere og folk fra Statens vegvesen forsøker å få trafikken til å gli i bunnen av Trybakken. Foto: Jarle R. Martinsen
OVERRASKENDE: Det er varslet 40 millimeter med nedbør over Sørlandskysten fredag og lørdag. Hvis dette kommer som snø tilsvarer det 40 centimeter. Foto: Jarle R. Martinsen
KJETTINGER: Et av vogntogene som måtte kjøre av europaveien for å få på kjettinger. Foto: Jarle R. Martinsen
Trafikken stod bom stille ved Holmenfoss kro i Søgne fredag etter at trailere slet med å komme på Trybakken. Foto: Inger Halvorsen
Sperrer veien: Et vogntog som står fast skaper trafikale problemer i Nulandbakken i Flekkefjord.
KØ: På E 39 ved Holmenfoss kro snur bilister i køen og skaper farlige situasjoner. Foto: Jarle Johansen
Slik så det ut på E 18 på Bjørndalssletta i Kristiansand fredag morgen. Foto: Elling Svela

Se bildeserie ved å klikke på pila øverst til høyre.

AGDER: — Vi anbefaler at de som ikke må ut på veien finner på noe annet. Da kan vi som skal drifte veien få ryddet unna. Vi innser at det er mange som blir stående i køer, men man må bare smøre seg med en god porsjon tålmodighet, sier Inger Ann Fidjestøl, leder for veiavdelingen ved Statens Vegvesen.

Fredag morgen våknet kristiansandere opp til nok et snøfall. Det gikk ikke lange tiden før det kom meldinger om problemer med trailere på E 39 i både Trybakken, Vatnebakken og Nulandsbakken.

Sliter med å få unna trailerne

— Det er nå en viss bevegelse i trafikken. Mindre biler klarer vi å håndtere, men vi holder igjen all tungtrafikk for å sikre at våre folk får brøytet og saltet veiene, sier Fidjestøl.

ORDEN I KAOSET: Snøryddere og folk fra Statens vegvesen forsøker å få trafikken til å gli i bunnen av Trybakken. Foto: Jarle R. Martinsen

Hun forteller at mengden tunge kjøretøy som må kontrolleres er så høy at de sliter med plass til alle.— Vi har ikke arealer til å ta ut alle. Vi undersøker nå muligheter for å slippe videre trailerne som er godt skodd, sier hun.

- Forberedt på det verste

Fidjestøl melder at både veivesenet og entreprenørene har alt tilgjengelig mannskap ute. Hovedproblemet er rundt Kristiansand og vestover mot Mandal.

- Det er vanskelig å si når ting vil bli bedre, men vi følger med på værvarselet og er forberedt på det verste, sier hun.

Kø i Baneheitunnelen

Operasjonsleder Geir Andersen ved Agder politidistrikt sier til Fædrelandsvennen at det rundt klokken 11.30 var lang kø i Baneheitunnelen.

— Det var en bil som fikk problemer der, og da blir det fort kø på en dag som dette. Det blir en slags trekkspilleffekt, og det har gått veldig tregt for bilistene fra og med Gartnerløkka, sier Andersen.

I tillegg til køen i tunnelen, var det en trailer på E 18 i Ryen-krysset i Tveit som skapte kø i 11.30-tiden fredag. Også på Rige er det fortsatt problemer, der står en trailer fast ved Meieriet. Og i Flekkefjord er det igjen kø ved Nulandsbakken, slik det var tidligere fredag, på grunn av at en trailer igjen har kjørt seg fast.

— Det har skjedd mye på kort tid i dag. Jeg visste at det var meldt noe snø i dag, men at det skulle komme så mye var overraskende for meg. Vi bruker det vi har av ressurser nå for å avhjelpe situasjonen. Vi har vel fem-seks politipatruljer ute nå, og er ute på steder sammen med Statens vegvesen i Kristiansand og Arendal, sier Andersen.

Kø nær Slettheia

ILLE: - Det er noen år siden det vært så mye kaos på veiene som nå her i byen, konstaterer politibetjent Yngvar Larsen. Her står han ved en kø på vei opp mot Slettheia fredag formiddag. Foto: Rune Stensland

Fra avkjørselen ved E 39 og opp mot Slettheia var det i 10-tiden fredag lang kø på grunn av at et vogntog fra Bring Posten sto fast på toppen av bakken. Politibetjent Yngvar Larsen gikk rundt til de respektive bilistene og ba dem vise tålmodighet. — Problemet er at bakken er så glatt at man må ha ganske god fart når man kjører opp, hvis ikke glir man bare ned igjen. Det er en stund siden det har vært såpass mye trafikalt kaos som i dag, da må man vel tilbake til snøkaoset på gamle E 18 for noen år siden, mener Larsen.

Kjørte med sommerdekk

Larsen frykter at noen av køene skyldes at enkelte førere har lagt om til sommerdekk.

— Blir de stoppet med det, ryker førerkortet på stedet, understreker Larsen.

Hittil fredag er det beslaglagt ett førerkort på grunn av kjøring med sommerdekk, på E 39 i Søgne klokken 09.47. ## To timer til Søgne

Lastebilsjåfør Arvid Ramsland satte klokken 08.15 ut fra Mjåland i Kristiansand med femti paller chips i retning Stavanger.

To og en halv time senere, klokken 10.45, var han ikke kommet lenger enn til Holmenfoss kro i Søgne, en strekning på 15 kilometer.

— Jeg har beveget meg 30 meter de siste 40 minuttene. Og på hele turen har jeg ikke sett en eneste brøytebil. Det er helt borti natta, sier han til Fædrelandsvennen.

- Vinterens verste, sier teknisk inspektør

Siden tidlig fredag morgen har trafikken stått mer eller mindre fast i Trybakken i Søgne. Vogntog uten kjettinger eller med dårlige kjettinger har med jevne mellomrom hindret trafikken på E39 i vestlig retning.

— Vi stopper alle vogntogene i bunnen av bakken og kontrollerer at de er skodd for dette føret. Deretter sender vi ett og ett vogntog oppover Trybakken, sier teknisk inspektør i Statens vegvesen, Svenn Isefjær, til Fædrelandsvennen.Han mener fredagens snøfall har skapt det verste kaoset denne vinteren.

- Dette er vinterens verste. Det har ikke vært så ille tidligere denne vinteren. Det virker som om snøværet har kommet svært overraskende på en del sjåfører, sier Isefjær.

Blir parkert

Nok en gang er det først og fremst utenlandske trailersjåfører som er dårlig skodd for snøværet.

— Noen har ikke med kjetting, andre har med gal type kjetting og enkelte vet ikke hvordan de skal legge på kjetting. De dårligst skodde vogntogene har vi bare måttet parkere på en sidevei bunnen av Trybakken i påvente av bedre vær og føreforhold, sier Isefjær.

Flere timer i kø

Like etter klokken 10.00 var snøryddingen i full gang i Trybakken. Privatbilister som har tatt kontakt med Fædrelandsvennen sier de har stått bom fast i kø siden klokka 08.00 fredag morgen.

— Vi håper det begynner å løse seg opp nå, men det er svært vanskelige kjøreforhold, medgir Isefjær.

Det var klokken 06.57 at politiet først fikk melding om et vogntog som stod på tvers i Trybakken. Fædrelandsvennen snakket med en tipser klokken 07.05 som meldte at køen stod et godt stykke opp i bakken.

— Det er glatt på stedet. Vi ber publikum kjøre forsiktig, opplyser operasjonsleder Ingrid Mæhre i Agder politidistrikt.

KØ: På E 39 ved Holmenfoss kro snur bilister i køen og skaper farlige situasjoner. Foto: Jarle Johansen

Trafikkoperatør i Vegtrafikksentralen Anniken Island sa til Fædrelandsvennen fredag morgen at en veihøvel var på vei til Trybakken for å hjelpe til.— Vi har varslet entreprenørene, som også er på vei ut for å gjøre tiltak. Det er en del kø på stedet nå, sa hun.

Også på E 39 fra Søgne mot Kristiansand ble det meldt det om store trafikkproblemer fredag morgen.

— Jeg har nå brukt 45 minutter fra Tangvall til Volleberg. Står enda stille, opplyste Sverre Kjær til Fædrelandsvennen like over klokken 08.30. ## Vogntog på tvers

Også i Nulandsbakken i Flekkefjord stod et vogntog på tvers, på E 39 i retning mot Kristiansand.

— Jeg har ikke kamera på stedet der, så jeg er usikker på hvor lang køen er der nå, sier Anniken Island fredag morgen.

Også på Vågsbygdveien, retning Kristiansand, stod trafikken tidvis stille i morgentimene.

Et par tyngre kjøretøy ble stående i bakken ved Lumberkrysset, men har nå kommet seg videre.