KRISTIANSAND: — Denne markeringen er viktig for pårørende, men også viktig for oss som bidrar med trafikksikkerhetsarbeid, sier distriktsleder for UP i Rogaland og Agder, Øystein Krogstad.

UP viste sin tilstedeværelse med å plassere alle sine 15 politibiler med blinkende blålys langs E 18 ved Sørlandsparken, mens det ble lagt ned roser ved fakler til minne om de ni personene som mistet livet på veiene i Agder i 2011. ## Kleppa til stede

Også samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) var til stede på markeringen ved E 18 og på Quality hotell, der blant andre Gro Hovden fortalte om hvordan det har vært å miste en sønn i trafikken.

— Det er viktig med en slik markering, og det er sterkt å høre moren fortelle hvor brutalt det er å miste en av sine nærmeste i trafikken, sa Kleppa til Fædrelandsvennen.

Nedgang i antall dødsoffer

Ole Rath, distriktsleder i Trygg Trafikk Vest- Agder, forteller at nedgangen i antall trafikkdrepte i fjor er gledelig.

— I 2011 hadde vi seks døde i trafikken i Vest- Agder, mens det i 2010 var 12. I Aust-Agder ble antall døde redusert fra syv til tre. Dette er en gledelig nedgang, sier Rath.

— Men vi ser samtidig at 2012 har begynte veldig negativt når det gjelder trafikkulykker, påpeker han.

Sammensatte årsaker

— Hva er årsaken til nedgangen?

— Årsakene er nok sammensatte. Vi som driver dette arbeidet samarbeider bedre enn tidligere. Politiet har også blitt mer synlige i trafikken. I tillegg er både sikkerheten på veiene bedre, samt at bilene også blir sikrere. Summen av alt dette har bidratt til resultatene. Media har også vært flinke til å sette fokus på trafikksikkerhet, noe som også er viktig, sier Rath.

Dagens markering mot trafikkdød var et samarbeidsprosjekt mellom Trygg Trafikk, Vest- Agder og Aust- Agder fylkeskommuner, Statens vegvesen, politiet, NAF, MA og andre interesseorganisasjoner og offentlige etater.