Hva synes du om saken? Skriv din mening nederst i artikkelen og stem i avstemningen til høyre.

MANDAL: — Det er ikke på synd på dyrene. De dreper og ødelegger hele fuglekolonier langs skjærgården. De er skadedyr som må fjernes for å ta vare på truede fuglearter, sier verneområdeforvalter Bjørn Vikøyr.

FORVALTER: Vernområdeforvalter for skjærgården Bjørn Vikøyr er glad for hver mink som tas ut. Det gjør større sjanse for at blant annet fuglearten teist kommer tilbake til Vest-Agder. Foto: Jarle R. Martinsen

Jegeren Tom Aurebekk Udø drar fram en død mink som var klar til å ødelegge mest mulig kommende hekkesesong. Dagen før hadde han skutt to andre mink på en annen holme.

— Jeg klarer mellom en og seks mink om dagen, forteller han.

Fem års prosjekt

Dette er et femårsprosjekt i samarbeid mellom Kystgrunneierlaget sør, Norsk ornitologisk forening Mandal, Landbruksforvaltningen Lindesnes-Mandal, Fylkesmannen i Vest-Agder, Statens naturoppsyn og Verneområdeforvaltningen for Oksøy-Ryvingen landskapsvernområde. Man ønsker å renske østre del av skjærgården i Mandal for mink.

Her er det fugleområder der artene teist, terne og gravand har sine reir rett på bakken. Derfor er eggene og fugleungene svært utsatte for minken.

Fædrelandsvennen var med på jakten som nå er i gang foran hekkesesongen. Med på turen var også ordfører Tore Askildsen, som er med i verneområdestyret som jobber spesielt for å bevare fuglebestanden her.

Spesialtrente hunder

På holmen Gjeve like øst for Skjernøy er Udø klar med rifla. Han er leid inn i minkjakt-prosjektet. Med seg har han hundene Foxy og Jenka som er spesialtrente til å finne mink. Etter to-tre minutters leting har de funnet en - og bjeffer ivrig ved en steinur.

Udø tetter grundig til alle fluktmuligheter rundt ura. Han stikker så geværet inn i hullet minken kan komme seg ut av. I mens banker Vikøren og Askildsen med stokker i den andre enden. Hva minken må føle der inne er ikke godt å si, men behagelig har den det neppe.

— Nå ser jeg den, sier Udø etter litt - men så klarer minken å pile over hendene hans og over i en ny ur.

Det er ny runde med å tette fluktveiene, brekke løs stein for å komme til - og denne gang er det ingen bønn. Minken sendes over til de evige jaktmarker. I denne forsamlingen er det ingen som synes synd på den.

Skadedyr

— Minken er et skadedyr som er på myndighetenes svarteliste. Den kan jaktes på hele året, sier Vikøyr.

Staten betaler 400 kroner per mink som skytes mellom 15. november og 15. april i Mandals skjærgård. Dette skjer etter en spesiell avtale.

Etter hvert skal så Norsk ornitologisk forening i Mandal undersøke hva færre mink får å si for antall sjøfugler i skjærgården.