ARENDAL: Den tidligere ustraffede mannen skal ved toanledninger i vinter ha opptrådt svært truende ovenfor leger i Arendal.

Den første hendelsen utspilte seg i november på etlegekontor i sentrum. Mannen, som er fra Bosnia, møtte opp til en avtaltlegetime sammen med en tolk.

Trakk kniver

Da han kom inn til den kvinnelige legen skal han ha slåtthånden gjentatte ganger i skrivebordet og krevde at hun skulle gi ham penger.Tolken forklarte at mannen var en farlig psykiatrisk pasient.

Legen ble skremt av oppførselen til 47-åringen og gikk motdøra for å komme ut fra kontoret. Da stilte mannen seg opp foran henne og slikat hun ikke kom forbi.

Samtidig tok han frem to kniver fra jakken og rettet dissemot legens brystparti. Mannen opplyste gjennom sin tolk at han ville ha hjelptil å bli innlagt på psykiatrisk avdeling.

Da legen gikk tilbake til skrivebordet for å ringe noentelefoner, ga mannen fra seg knivene til tolken.

I rettens vurdering av denne hendelsen legger de vekt på atfornærmede oppfattet truslene svært alvorlige og fryktet for sitt liv. Hun hari ettertid hatt behov for faglig hjelp for å bearbeide hendelsen.

Truet med å drepe 20 personer

Omtrent én måned etter denne episoden oppsøkte den 47 årgamle mannen en lege hos legevakta i Arendal. Han krevde også da å bli innlagtpå psykiatrisk sykehus.

Dersom han ikke ble innlagt hevdet mannen at han ville drepelegen og 15 – 20 andre personer. Mannen hisset seg opp og var så truende atlegen trykket på alarmknappen.

Det kom straks kolleger til og etter kort tid ankom politietog pågrep mannen.

90 dager

Retten har lagt vekt på at det er to leger som er truet pålivet av mannen.

— Dette er en utsatt gruppe når det gjeldertrusler fra pasienter og derfor har et særlig behov for strafferettslig vern,står det i dommen fra Aust-Agder tingrett.

47-åringen er dømt til 90 dager i fengsel for truslene.