KRISTIANSAND: Hun underslår slett ikke at det er travelt for fastlegene i hverdagen, og noen ganger kanskje også for travelt. Men hun er overrasket over at pasientombudene mener det er så mye at det fører både til feilbehandlinger og forsinket diagnose.

— Jeg skal selvfølgelig ikke utelukke at det kan skje feildiagnose som følge av hastverk, men at det skulle være så ofte at pasientombudene finner grunn til å omtale det spesielt i en årsmelding, er vanskeligere å forstå, sier Sørensen.

Hun har praktisert som allmennlege siden 1987, og trekker fram undersøkelser som viser at pasienter generelt er tilfreds med fastlegeordningen.

— Selvfølgelig kan vi alltid bli bedre, sier hun.

Vikarbruk

Ombudene trekker fram mye vikarbruk og dårlig kontinuitet for pasientene. Til det svarer Sørensen at leger er pålagt å bruke inntil 7,5 timer i uka på forebyggende arbeid. I tillegg må de på kurs for faglige oppdateringer for å bli flinkere til å stille diagnoser og forestå behandling, og andre møter.

— Folk må finne seg i det, men det er et dilemma at vi må bruke tid utenfor legekontoret, sier Sørensen.

Folk må finne seg i det, men det er et dilemma at vi må bruke tid utenfor legekontoret

— Burde taket for antall pasienter per lege senkes slik at de får bedre tid?

— Nei, taket i dag er på 2500, men de fleste har 1200-1300. Og det er pasientene selv som velger å gå til legene som har mange pasienter i utgangspunktet. Undersøkelser viser faktisk at de som er pasienter hos leger med mange pasienter er like fornøyde som andre, sier Sørensen.

Tid

— Men er det ikke uansett legen som under konsultasjonen har ansvaret for å ta seg den tid som trengs?

— Jo, det er det ingen tvil om. I dag bruker legene cirka 10 til 20 minutter i snitt per pasient. Og når det kommer uanmeldte akutte tilfeller, må legene gi plass til dem. Det skaper utfordringer, sier Sørensen, og peker på at folk har anledning til å bytte fastlege to ganger i året. Man kan gå inn på nettsiden helfo.no og klikke på lenken som heter Bytte fastlege.

— Det er mange nye leger som har veldig god kapasitet, sier Sørensen.

Samtidig erkjenner hun at en del leger med fordel kan planlegge dagene litt bedre. Det vil si å ta høyde for at det kan komme pasienter som øyeblikkelig hjelp.