KRISTIANSAND: – Det blir for kategorisk å si at ingen kan ordineres eller vigsles til stillinger i kirken hvis de er samboere. Det kan tenkes situasjoner hvor det er klokt å gi rom for progresjon og fremdrift, og å vise aktsomhet og ha respekt for forholdet mellom de to det angår, sier Tor B. Jørgensen.

Foreldet uttalelse

Han er visepreses i Den norske kirke og biskop i Sør-Hålogaland bispedømme. Som medlem i Bispemøtets samlivsutvalg, som la fram sin innstilling forrige mandag, tilhørte han mindretallet i spørsmålet om samboere kan inneha stillinger i kirken som krever vigsling eller ordinasjon. Flertallet vil fortsatt at Bispemøtets uttalelse om samboere fra 1995 skal være gjeldende.

– Jeg mener uttalelsen fra -95 må endres. Det finnes samboerforhold i dag som akseptable og anstendige ut fra en etisk-moralsk vurdering, og det kan være gode grunner for at et samboerpar vil vente med å gifte seg, sier Jørgensen.

Unødig press

I Bispemøtets uttalelse fra 1995 heter det at "det er ikke forenlig med de krav kirken stiller til sine ansatte å etablere seg i samlivsforhold utenom et ordnet ekteskap". Tor B. Jørgensen støtter og vil også jobbe for at ekteskap er den normale ordningen, men han vil likevel ikke stenge døren for samboere.

– Det er viktig å lytte til menneskene det angår i slike personlige anliggender. Min erfaring er at det gjerne er bare den ene i et forhold som ønsker å gifte seg, og at de trenger tid for å avklare dette. Som biskop kan jeg ikke gå inn og skape et unødig press, særlig ikke overfor den personen som bor sammen med vedkommende som skal vigsles eller ordineres, sier Jørgensen.

Historisk ordinasjon

Da han ordinerte en samboende kvinne til prest i januar 2009, var det en historisk begivenhet. For første gang ble en samboende, heterofil ordinert til prest i Den norske kirke. Jørgensen forteller at verken bispedømmeråd, menighetsråd eller prosten hadde motforestillinger. Alle visste at hun var samboer, og de ville ha henne som prest.

– Lokale forhold spiller selvsagt inn. Når det er så stor oppslutning om en kandidat som i det nevnte tilfellet, blir det heller ikke kontroversielt der presten skal ha sitt virke. Men jeg er klar over at oppfatningene varierer fra bispedømme til bispedømme i dette spørsmålet, sier Jørgensen.

Nå er hans spent på utfallet av behandlingen som samlivsutvalgets innstilling skal gjennom. For Jørgensen er det viktig at muligheten holdes åpen for at hver enkelt biskop beholder retten til å la egen forståelse av evangeliet og tjenesten komme til anvendelse i vurdering av den enkelte kandidat.

– Hver enkelt biskop må ha mulighet til å vigsle eller ordinære samboere i kirkelige stillinger ut fra sitt pastorale skjønn, sier Tor B. Jørgensen.