Stortingsrepresentant fra Vest-Agder, Hans Fr. Grøvan (KrF) tar over jul Vennesla-saken opp med arbeidsministeren i Stortinget. Foto: Tore André Baardsen
Faksimile fra Fædrelandsvennen fredag 20.12.

— Hvis det vi ser tendenser til fra Nav nå, brer om seg, går vi mot masseoppsigelser og en fremtid med langt flere midlertidige ansettelser. Derfor må arbeidsministeren på banen, sier LOs nestleder Hans- Christian Gabrielsen til Fædrelandsvennen.

LO hører om flere eksempler

Fredag skrev vi om de fem rørleggerne i Vennesla som ikke får dagpenger, selv om de er permittert. Fire av dem er uorganisert, én er i Fellesforbundet. De går jula i møte uten penger fordi Nav mener arbeidsgiveren Imtech ikke skulle permittert dem, men sagt dem opp.

— Jeg kan ikke kommentere saken i Vennesla konkret, for jeg kjenner ikke detaljene. Men den føyer seg inn i en rekke. De siste ukene har vi fått flere meldinger fra hele landet om at Nav har begynt å stramme inn på utbetalingen av dagpenger ved permittering. Ting tyder på at Nav har en egen tolkning utover Hovedavtalens permitterings-bestemmelser. Det skal ikke Nav ha. Det avgjorde partene og regjeringen etter en runde vi hadde i fjor. Da var også Nav i gang med et eget opplegg.

- Umulig situasjon

— Det blir en umulig situasjon for arbeidsgivere og ansatte hvis Nav kjører et eget løp i etterkant av en permittering. Dessuten kan dette få alvorlige konsekvenser for arbeidslivet. Vi kan få masseoppsigelser og mye midlertidige ansettelser. Det vil vi ikke ha, sier Gabrielsen.

Han minner om at permitteringsordningen skal være er en buffer mot oppsigelser.

— Meningen er å sikre bedriftenes kompetanse og de ansattes jobb i kortvarige perioder med svikt i markedet. Derfor må statsråden nå påse at Nav følger den avtalen partene ble enige om i fjor og som den forrige regjeringen sa skulle følges, sier Gabrielsen.

Gabrielsen har bedt alle LOs forbund og regioner melde fra om saker hvor dagpenger nektes. LOs distriktssekretær i Agder, Elisabeth Haaversen, sier dette:

— Vi hører nå om noen som får innvilget dagpenger, og andre som ikke får. Uansett er det ikke Navs oppgave å be bedriftene si opp folk i stedet for å permittere. Dette er alvorlig, sier hun.

NHO har allerede tatt problemet opp med den nye arbeidsministeren Robert Eriksson fra Frp, mens LO har bedt om møte.

Opp i Stortinget

KrFs stortingsrepresentant fra Vest-Agder, Hans Fredrik Grøvan, skriver i helga på et spørsmål til den samme ministeren:

— Vi kan ikke ha det slik at mennesker står uten penger fordi NAV er uenig med ansatte og bedrift i markedssituasjonen. Permittering brukes for å sikre kompetansen i bedrifter og hindre oppsigelser. Derfor må arbeidsministeren avklare tolkningen av regelverket, sier Grøvan.

— Dessuten hører jeg om noen bedrifter som får avslag på permittering, mens andre får innvilget. Det er snakk om tre bedrifter i samme byggemarked som Imtech i Vennesla. Jeg vil ikke si hvilke bedrifter, men dette viser at noen må gå gjennom Navs nye praksis, sier Grøvan.

Nav fastholder dagpenge-nei

Leder av Nav Forvaltning, Ellen Chr. Christiansen, sier Nav skal ha lik behandling av permitteringer over hele landet. For mange permitterte kan ha fått dagpenger i Vest-Agder før.

— Det kom i første kvartal et nytt rundskriv fra Arbeids- og velferdsdirektoratet med presisering av regelverket, basert på den runden og den debatten som gikk rundt disse spørsmål i fjor. Det forholder vi oss til. I noen fylker kan det oppleves som vi har strammet inn, i andre fylker kan det oppleves motsatt. NAV skal ha så lik behandling som mulig landet rundt, sier Christiansen.

Hun vil ikke gå spesielt inn i saken om de fem permitterte i Vennesla som går jula i møte uten lønn og dagpenger, fordi NAV ikke vil godkjenne permitteringen deres.

— Vi mener denne saken er håndtert riktig. Vi mener det ikke er snakk om forhold utenfor arbeidsgivers kontroll eller plutselig markedsendring. Saken ligger til behandling i NAV Klageinstans. Hvis klageinstansen skulle komme til en annen konklusjon, retter vi oss selvsagt etter det, sier Ellen Chr. Christiansen.