ARENDAL/KRISTIANSAND: – Det er bra jeg ikke vet hvem han er, og det er nok best at han ikke avlegger oss et nytt besøk, sier en provosert innehaver av bilforretningen Moen Auto på Stoa i Arendal til Fædrelandsvennen.

HENSATT: Her på parkeringsplassen i Nybyen i Kristiansand var det den stjålne Passat stasjonsvognen dukket opp. Foto: Kristin Ellefsen

Et par timer før stengetid på fredag 10. mai dukket en ung, hyggelig kristiansander opp i bilforretningen og ønsket å prøvekjøre en bestemt bruktbil. Han hadde studert butikkens biler på internett, og hadde valgt seg ut en lite brukt Volkswagen Passat til 349.000 kroner.

Ba om toppmodell

– Det var flere ansatte og kunder i butikken, uten at den unge mannen lot seg merke ved det. Historien som vi fikk presentert gikk ut på at han hadde fått jobb i Oslo, og i den anledning ønsket å kjøpe seg bil. Han skulle først ha fått et tilbud fra Volkswagen-forhandleren Gumpen på en ny Passat stasjonsvogn med mindre utstyr, men ønsket heller en lite brukt toppmodell, sier Jan Olav Moen.

Kristiansanderen spurte selv om ikke forretningen skulle ta kopi av førerkortet hans da han fikk utdelt bilnøklene, noe de også gjorde. Da bilen ikke kom tilbake ved stengetid, ringte Jan Olav Moen opp det han trodde var kunden.

– Da han som tok telefonen fortalte at førerkortet hadde blitt stjålet for flere måneder siden, forstod jeg at vi var blitt svindlet og meldte saken straks til politiet. Derfra hørte vi imidlertid ingenting, men denne uka ringte Kristiansand parkeringsselskap og lurte på om vi ikke snart skulle hente bilen som sto utenfor et parkeringshus i Kristiansand sentrum, sier Jan Olav Moen.

FORLATT: Et punktert bakhjul er trolig årsaken til at tyvene bare har satt fra seg bilen. Foto: Kristin Ellefsen

Han forteller at svindleren hadde stylet håret med gele, slik at han lignet svært på personen på førerkortet.

Parkert i Nybyen

Fædrelandsvennen sporet torsdag kveld opp bilen, som sto forlatt på den gruslagte parkeringsplassen i Nybyen. Bilen hadde et punktert bakhjul, og ifølge parkeringsboten har den minst stått der siden 22. juni. Bilforretningen i Arendal vil nå få Viking til å hente den.

Tre siktet i saken

Bilen er en av flere som kom til rette etter politiets opprulling av en bilsvindelsak. Politiet pågrep og siktet denne uka tre kristiansandere på henholdsvis 17, 19 og 20 år.

Forsvareren til den eldste, advokat Sveinung Søndervik Johnsen, sier hans klient nok ikke så følgende av hva han var blitt dratt med på. Han skal overfor politiet ha lagt kortene på bordet.

IKKE BETALT: Parkeringsboten viser at den stjålne bilen i alle fall har stått parkert ved parkeringsplassen i Kvadraturen siden 22. juni. Foto: Kristin Ellefsen

Flere ble lurt

Leder av salgsavdelingen ved Bavaria Stavanger, Rune Haaland, kunne i Fædrelandsvennen torsdag fortelle en tilsvarende historie. De hadde blitt fralurt en ny BMW X1 til en halv millioner kroner, som også var en av bilene som politiet denne uka beslagla i Kristiansand.

Rune Haaland har solgt biler i 30 år, men aldri opplevd noe lignenede. Det har heller ikke bilforhandleren i Arendal som har vært i bransjen i 13 år.