Nå er gutten dømt i Kristiansand tingrett til 413 timers samfunnsstraff.

Årsaken til at retten under tvil kom til at unggutten skulle få samfunnsstraff, er bestemmelsen i straffeloven. Her slås det fast at personer under 18 år kun skal idømmes fengselsstraff dersom dette er "særlig påkrevd".

«Retten har vært i tvil om straffeutmålingen i denne saken. Grovheten i tiltaltes voldsutøvelser og hans lave terskel for å bruke alvorlig vold overfor forsvarsløse personer, peker i retning av streng straffereaksjon i form av ubetinget fengsel. På den annen side kommer tiltaltes unge alder på gjerningstidspunktet. Dette anses så avgjørende at retten har kommet til at ubetinget fengsel ikke skal brukes i dette tilfellet. Retten bemerker at tiltaltes knivbruk mot fornærmede rammet vitale deler av kroppen. Det er kun tilfeldigheter som gjorde at dette ikke fikk langt mer dramatiske konsekvenser for fornærmede», står det å lese i dommen.

Stakk med biffkniv

Det var 11. februar i år at domfelte stakk en biffkniv mot halsen til offeret. Kniven traff i området over høyre kragebein inn mot øvre del av lungen, rett over arterie og vene.

Han slo og sparket deretter fornærmede gjentatte ganger i hode og overkropp.

I forbindelse med pågripelsen klemte han en politimann i skrittet og sparket en annen politimann i leggen og i låret.

To måneder forut for knivstikkingen i Kristiansand skal den nå 17 år gamle gutten ha slått en unggutt i Vennesla i ansiktet med knyttet hånd med den følge at offeret ble påført et kutt som måtte sys med ett sting.

«Denne handlingen var uprovosert», fastslår tingretten.

Skyting på skole

Videre er tiltalte også dømt for å ha slått knivofferet i ansiktet ti dager før den andre hendelsen, og unødvendig ringt inn falske nødmeldinger til politiet og AMK.

«En av meldingene gikk på at det pågikk skyting på Skolen for sosialmedisinske institusjoner og at det var en person som gikk rundt med skytevåpen på skolen, samt at en person var sterkt skadet og holdt på å dø. Meldingene medførte utrykning med flere politipatruljer i Arendal og Kristiansand samt ambulanse», anfører retten.

17-åringen ble også dømt for et innbrudd ved Joker Homborsund i Aust-Agder.

Da straffesaken var oppe i Kristiansand tingrett, erkjente 17-åringen alle forhold.

Positiv utvikling

Dommen på 413 timers samfunnsstraff må gjennomføres i løpet av to år. Tiltaltes positive utvikling gjennom Tiltak for Unge i Agder den siste tiden er tillagt betydelig vekt av retten i fastsettelsen av straffen.

«Tiltalte har siden våren utvist en sterkt endret adferd. Tiltalte innser å ha hjelpebehov, og at han ser på barnevernstjenesten som en medspiller som kan hjelpe ham. Retten vil i sin straffeutmålingsvurdering bemerke at de forholdene som tiltalte er funnet skyldig i, hver for seg og samlet sett, kvalifiserer for en fengselsstraff på to år og tre måneder», står det i dommen.