FAKSIMILE: Fædrelandsvennen sist onsdag.
SENTER: Det lokalmedisinske senteret her i Mandals gamle sykehus er ment å ha fire akuttsenger døgnet rundt sammen med legevakta som er i de samme lokalene. Foto: Jarle R. Martinsen
OPPGITT: Kommunelege Stein Grytten foran gamle Mandal sykehus der det er planlagt et lokalmedisinsk senter. Han er oppgitt over motstanden som ni leger i byen har kommet med. Foto: Jarle R. Martinsen

MANDAL: — Jeg er kjempeskuffet over utspillet som først kommer etter lang tids diskusjon rundt den største kommunale helsereformen i Mandal på mange år. Utspillet kommer også etter at bystyret faktisk har vedtatt at senteret skal etableres, sier Grytten.

Han opplever utspillet som ukollegialt og trist.

Det var i onsdagens Fædrelandsvennen at de ni legene gikk ut og sa at de ikke ønsket det lokalmedisinske senteret plassert i de gamle lokalene til Mandal sykehus. De vil heller ha plasseringen på Mandal sykehjem. De mener det helsefaglige nivået er høyere der.

De skjønner heller ikke behovet for at et eget legesenter skal inn i lokalene til et lokalmedisinsk senter.

Mot bedre viten

Kommunelege Stein Grytten mener utspillet fra legene må komme mot bedre viten.

— De er vel kjente med Sørlandets sykehus sin sterke skepsis til å plassere lokalmedisinske senterne i sykehjem. Det handler blant annet om behovet for kompetansen for akuttmedisin som i dette tilfellet er bedre ved dagens legevakt enn på sykehjemmet, sier Grytten.

Spesialkompetanse

Han sier at på legevakta har sykepleierne spesialkompetanse innen akuttmedisin, noe som mangler ved sykehjemmet.

Grytten minner dessuten om at forutsetningen fra nabokommunenes side for å være med på prosjektet er nettopp at senteret skal være utenfor sykehjemmet.

Han poengterer sterkt at han uttaler seg som kommunelege, og ikke som deleier av Spiggeren legesenter som skal inn i det lokalmedisinske senteret. - Et hvilket som helst legesenter kunne flyttet inn, men kun Spiggeren ville. Vi har det utmerket der vi er, men ønsker å delta i denne prosessen, sier han.

Han sier også at om ikke det lokalmedisinske senteret flytter inn i sykehus-lokalene, truer det eksistensen til legevakta i framtiden.

Overrasket ordfører

Ordfører i Marnardal Helge Sandåker støtter Grytten, og sier han er svært overrasket over utspillet fra de ni legene.

— De kan umulig ha full oversikt over hva dette handler om. Det er selve forutsetningen fra alle kommunene som deltar at det lokalmedisinske senteret legges til Mandal sykehus. Det er her det er mulig å få til døgnkontinuerlig legedekning, sier Sandåker.

Han sier også at et legesenter må inn for å få ned utgiftene og for å sikre legedekning på dagtid.

Tidsspørsmål

Sandåker sier det bare er et tidsspørsmål før også psykiatrien blir en del av dette senteret, og at det derfor er viktig å ha plass til et slikt tilbud. - Videre bør senteret ligge her for å bevare legevakt-tilbudet, sier han.

Han forutsetter nå at Mandal bystyre vedtar avtalen med Spiggeren legesenter, slik at det lokalmedisinske senteret kan etableres.

Vil ikke kommentere

Daglig leder Per Walvik ved Sjøsanden legesenter sier at de ni legene ikke ønsker å kommentere utsagnene fra kommunelegen.

— Vi føler debatten ikke hører hjemme i media, det blir for lite fruktbart. I stedet er dette noe vi ønsker å ta opp med Stein Grytten direkte, sier Walvik som ble overrasket over at Fædrelandsvennen i utgangspunktet fikk tak i deres brev til kommunelegen.

Heller ikke utsagnet fra Grytten om at de ni legene er ukollegiale vil han kommentere.

— Vi er i en liten by som trenger gode samarbeidsformer. Derfor er det greit å si at vi overhodet ikke har noe ønske om å angripe verken kommunelegen eller andre i denne eller andre saker, sier Walvik.