KRISTIANSAND: — Vi lever i et multikulturelt samfunn. Da må vi også forstå andre religioner enn kristendommen, sier leder i Elevorganisasjonen i Vest-Agder, Lorentz Gjessing.

55 prosent

Den nye regjeringen har varslet at den vil innføre krav om minst 55 prosent kristendom i religionsundervisningen. Forslaget er en del av samarbeidsavtalen mellom de fire borgerlige partiene Venstre, KrF, Høyre og FrP. Det nåværende faget RLE vil bytte navn til KRLE (kristendom, religion, livssyn og etikk). Forslaget var blant Kristelig Folkepartis største seiere i avtalen mellom samarbeidspartiene.

Elevorganisasjonen ber nå den nye regjeringen tenke seg godt om før de innfører det foreslåtte faget.

— Det er innlysende at vi ikke kan ha et religionsfag hvor 55 prosent av undervisningen omhandler en enkelt religion. Skolen skal ikke forskjellsbehandle elever med ulike religiøse overbevisninger, sier Lorentz Gjessing. Elevorganisasjonen har sendt ut pressemelding der de argumenterer sterkt imot det nye faget.

— Jeg håper regjeringspartinene vil høre på de gode argumentene som kommer frem, sier Gjessing som selv går i andre klasse på Kristiansand Katedralskole Gimle.

I 2007 ble den norske stat dømt i den europeiske menneskerettsdomstolen for kvalitativ forskjell på undervisningen i det tidligere KRL-faget. Søksmålet kom på bakgrunn av vanskeligheter med å få fritak fra en slik undervisning.

Bør fritas

— Elevene som ikke ønsker et slikt voldsomt fokus på en religion må få fritak fra den delen av undervisningen, mener Gjessing.

Elevorganisasjonen ønsker en sekulær skole hvor elevene får likeverdig og god undervisning i alle de store religionene. Gjessing mener det er viktig at læreplanene viser respekt for andre religioner.

— I dagens flerkulturelle samfunn er det viktig å lære om og forstå ulike religioner og kultur. Elevene har sagt klart ifra om at de ønsker mer filosofi, etikk og lære om ideologier inn i RLE-faget. Dette er en viktig del av god integrering, og kulturforståelsen til alle elever. Her spiller skolen en nøkkelrolle, sier han.

Viktig seier

Nesteleder i Kristelig Folkeparti, Dagrun Eriksen fra Kristiansand, var med i forhandlingene.

— Dette er en ganske viktig seier for oss. Det første den rødgrønne gjorde var å sette i gang en diskusjon om bordbønn i skolen. Denne regjeringen øker andelen kristendom i RLE-faget, sier Eriksen til Aftenposten.

Hun mener at det er særlig at elever som tilhører andre religioner, får kristendomsundervisning.

— De trenger virkelig den kunnskapen, for å forstå hvorfor vi bruker uttrykket «hugget i stein», for å forstå vår felles kultur og språk.

Lorentz Gjessing mener både norsk, historie og samfunnsfag brukes til å forstå norsk kulturhistorie.