LINDESNES: — Gjentatte ganger har rådmannen foreslått å legge ned Vigmostad skole. Hver gang har bygda mobilisert for å redde skolen. Nå orker vi ikke lenger å leve med en slik usikkerhet, sier Oddmund Hennestad Døble og Merete Spilling.

De tilhører en gruppe foreldre som har etablert foreningen "Bevar Vigmostad skole". De har nå formelt søkt Utdanningsdirektoratet om å få starte privatskole fra høsten 2013. — Det handler om mye mer enn at en nedleggelse betyr lengre skolevei for barna. En nedleggelse vil ha en enorm negativ effekt for Vigmostad der det meste fra før er lagt ned. Dessuten handler det om å ta vare på de kvaliteter skolen har, ikke minst i relasjonene til resten av samfunnet, sier de to.

Reell søknad

Søkanden deres er høyst alvorlig ment, og er ikke et skremmeskudd overfor politikerne for å få de til å bevare den offentlige skolen i bygda.

— Vi har jobbet hardt og lenge for å få til en reell søknad. Vi har søkt om en skole for 70 elever, sier Døble. Da har de tatt hardt i, for på skolen i dag er det kun 42 elever. Men de vil ta høyde for tilflytting og om andre fra andre steder i kommunen ønsker at deres barn skal gå på en slik skole.

Kristen privatskole

Blir privatskolen noe av, blir dette en kristen skole. Kravene fra myndighetene er at en privatskole skal skille seg ut fra det tilbudet en offentlig skole gir. - Her i Vigmostad er de fleste medlem av statskirken. Derfor er det naturlig, sier Døble.

De har laget et årlig budsjett med 4,8 millioner kroner. Både stat og kommune er forpliktet til å bidra med støtte. I tillegg må foreldrene betale noe, anslagsvis mellom 2000 og 5000 kroner i året.

Innen 1. april neste år kommer svarer fra direktoratet. Et eventuelt positivt svar på søknaden gjelde for tre år. Foreldrene har fått signaler fra kommunen om at de vil få leie skolebygget.

Positive politikere

Direktoratet har bedt Lindesnes kommune uttale seg om søknaden. Da saken var i oppvekst- og kulturstyret denne uka var lokalpolitikerne enstemmig positiv. Det samme er ordfører Janne Fardal Kristoffersen (H).

— Ja, jeg synes dette er bra. Det ligger i mitt partis politikk å ønske privatskoler velkommen, det skaper mangfold enten skolen har fokus på kunst eller religion, sier hun.

Hvorvidt dette grepet fra foreldrene betyr at det blir lettere å legge ned Vigmostad skole i neste omgang, vil Kristoffersen ikke mene noe om. Hun var blant de som før jul gikk for nedleggelse i kommunestyret.

— Skulle det bli aktuelt må det uansett lages et regnestykke for hva som lønner seg. For selv med privatskole får kommunen utgifter blant annet med tilskudd til en slik skole, påpeker hun.