EVJE OG HORNNES: — Gratulerer, du er gjest nummer en million her i parken, sier daglig leder i parken Vegard Hansson.

Overrasket milliongjest

Han bøyer seg ned og rekker den lille jenta et stort gavekort på 3000 kroner. Med vidåpne øyne og et overrasket smil rekker hun ut hendene og tar litt usikkert imot gavekortet.

— Disse pengene kan du bruke på hva du vil her inne. Kanskje har du lyst til å kjøpe masse is? spør Hansson.

Milja og familien har kommet helt fra Stavanger for blant annet å besøke Mineralparken. Nå smiler hun bredt, og trekker på skuldrene.

— Jeg vet ikke hva jeg skal bruke pengene på ennå, sier hun.

Mamma Christin Nordahl foreslår at hun blant annet kan kjøpe is til lillebror Ask (4). Men da rister Milja på hodet og smiler lurt.

— Jeg vet ikke ennå. Men jeg tror ikke jeg gidder å bære på disse tingene hele tiden. Da får jeg jo ikke lekt, sier hun.

Strålende besøkstall

Hansson forteller at Mineralparken har hatt en strålende sommer med høye besøkstall. Grunnen er blant annet at været har vært mindre strålende.

— Når det er overskyet, og litt duskregn kanskje, så er det ikke så mye å finne på. Men det er et fantastisk parkvær, og det har vi hatt mye av i sommer, sier han.

Fikk også blomster: Ordfører i Evje og Hornnes Bjørn Ropstad (t.h.) tok også turen til Mineralparken for å gratulere med en million besøkende. ?Dette er utrolig bra, og parken betyr mye for kommunen som turistattraksjon. Parkens daglige leder, Vegard Hansson, til venstre. Foto: Camilla Hovstø

Mandag denne uken passerte parken besøkstallet for juli i fjor. I tillegg er salget av sesongkort tidoblet det siste året.— Vi er veldig fornøyde, og den siste uka i juli er egentlig bare en bonusuke, sier han.

Ordfører med blomster

Ordfører Bjørn Ropstad tok også turen for å overrekke blomster til Hansson.

— Vi synes det er helt utrolig hva parken har fått til på 20 år, og den betyr mye for kommunen når det kommer til turisme. Milliontallet viser at parken gjør mye riktig, sier Ropstad.

Magisk stein

I parken kan man blant annet sole seg, leke, klatre i klatreskogen med taubane, spise middag og is, campe eller overnatte. I hjertet av Mineralparken finner du mineralutstillingen med rundt 1200 steiner.

— Mange kommer for å se Dronningsteinen. Den ble avduket da dronning Sonja besøkte oss på Mineralparken. I eventyrene er denne steinen magisk, sier han.

Noe færre vet om, sier Hansson, er at i en gruve på Evje så tar man ut en stein kalt feltspat, som blir sendt til Sveits og omdannet til porselenstenner.

— Jeg synes det skulle stått på tennene at de opprinnelig er fra Evje, slik at man blir minnet på det hver gang man smiler, sier han.

20 år gammel park

For akkurat 20 år siden, i 1992, åpnet Mineralparken. Grunnlegger Arnar Hansson var allerede en engasjert mineralsamler, og ønsket at steinene hans skulle bli stilt ut.

— Tenk at 20 år senere så har en million mennesker kommet for å se på mineralene og besøkt parken. Det er ganske lang tid, men et utrolig besøkstall også, forteller Hansson.

Han og broren Audun Hansson har nå tatt over driften av parken etter sin far.

— Vi begynte å jobbe her i tenårene, så mineraler og parken har vært en del av oppveksten vår, sier Audun Hansson.

Far til Milja, Martin Mitchell, sier han er fornøyd og overrasket over at datteren ble milliongjesten.

— Egentlig hadde vi tenkt til å sjekke ut klatreparken først, så dette var bare flaks, sier han.