OSLO: Jan Helge Lillevik planlegger å ha en 40 minutters film om vennen og kollegaen klar til ettårsdagen for ulykken, melder avisen Agder.

— Vi jobbet sammen i tre år. Jeg skrev manus, som dessverre ikke ble noe av. Han var også min beste venn. Jeg har så lyst til at det norske folk skal bli kjent med ham, og se hvilken fantasisk type og produsent han var, sier Jan Helge Lillevik (31) fra Oslo.

27. november forsvant produsent Daniel Henriksbø og fotograf Mats Bjarg (25) i bølgene da de skulle gjøre opptak til filmen "Skumringslandet".

Henning Høifødt (23) berget seg, men kollegene ble tatt av havet i storm og opptil 20 meter store bølger.

Fremdeles tungt

Han husker godt hendelsen på Filheiodden på Stapnes utenfor Egersund ved 14-tiden søndagen i november.

FILMSKAPER: Jan Helge Lillevik (31), arbeider med en biografisk dokumentar om kollegaen og vennen Daniel Henriksbø. Henriksbø omkom da han ble tatt av store bølger under innspilling i Egersund i fjor høst. FOTO: Privat Foto: Privat

— Typisk nok var han som produsent med, da de skulle sikre klipp av uværet. Da jeg hørte det hadde vært en ulykke, så kjente jeg med en gang på meg at Daniel var en av de savnede. Da jeg ikke fikk svar på mobilen, skjønte jeg hva som hadde skjedd. Jeg ringte en felles bekjent. Han sa jeg måtte ta det med ro, vi visste ingen ting enda. Men så gikk det en time, og jeg fikk meldingen om at Daniel var savnet.- Det er fremdeles tungt å snakke om det. De siste seks månedene har vært vanskelige. Det å lage en film om Daniel er terapi for meg, sier Lillevik.

Ung filmskaper

Daniel Henriksbø var en betydningsfull aktør i det norske filmskapermiljøet. Året før hadde han produsert sin første spillefilm, "Inn i mørket". Han døde før premieren. Da han døde var han i gang med spillefilm nummer to, fantasyfilmen "Skumringslandet".

I tillegg produserte han og hjalp frem hopetalls andre unge manusforfattere og regissører, ifølge Lillevik.

— Det som var unikt med Daniel, var at han ikke ga seg. Han produserte en rekke kortfilmer, med unge han hadde tro på. Han hadde en sterk ide om å bygge opp en filmindustri av unge, talentfulle manusforfattere og regissører. At han fikk støtte til, og produserte "Inn i mørket" som 26-åring i 2010, er typisk han, sier Lillevik.

— Han var veldig engasjert og hadde høy arbeidskapasitet. Han lot seg ikke stoppe, og var en fantastisk personlighet. Han er sterkt savnet, særlig blant unge. Han var viktig karrieremessig og personlig. Han var typen som bandt oss sammen, sier Lillevik

Prosjektet

Filmen Lillevik lager skal inneholde klipp fra tidligere filmer, bakomfilm-klipp, samt intervjuer med folk i filmbransjen.

Med bakgrunn som manusforfatter og dokumentarist, innrømmer Lillevik at han sliter fælt med å stable sin 40-minutters film på beina. Han håper på både pengestøtte og annen drahjelp.

— Foreløpig er det kun mine penger jeg bruker. Men jeg trenger støtte til både reiser og redigering. Jeg ser at det er er fryktelig mye mer arbeid enn jeg hadde regnet med. Jeg vil jo helst konsentrere meg om intervjuene, men det kommer veldig mye organisatorisk arbeid. Daniel hadde sikkert ledd rått av meg nå. Men jeg kan ikke legge dette fra meg. Det er et lidenskapsprosjekt, sier Lillevik.

- Så du savner en produsent?

— Ja, jeg skulle hatt det. Daniel var så flink til å holde oversikt. Jeg har noen navn i kikkerten, sier Lillevik.

Selv om han kaller den planlagte filmen for en dokumentar, har han ikke tenkt å komme med nye opplysninger om hva som skjedde under ulykken.

— Det blir mer enn biografi, som viser hva han gjorde, og hvordan han jobbet. Filmen vil så spille opp til ulykken, sier han.