MISLYKTES: Skytteren Tore Brovold tok sølv i Beijing, men i London endte det med 27. plass i lerdue skeet. Foto: Junge, Heiko
MISLYKTES: Svømmeren Sara Nordenstam tok bronse i Beijing, men i London endte hun på 21. plass på favorittøvelsen 200 meter bryst. Foto: MAJA SUSLIN / SCANPIX
REDNINGSMANNEN: Fekteren Bartosz Piasecki overrasket alle og vant sølv i kårde. Det redder litt av inntrykket for Norge. Foto: Junge, Heiko

Etter at Alexander Kristoff sørget for en pangåpning på lekene med sin overraskende bronsemedalje på syklingens fellesstart lørdag, gikk det bare en vei for den norske troppen – dit høna sparker.

Flere store medaljehåp har vært i aksjon de siste fire dagene. Samtlige har prestert under pari. Det måtte en overraskelse til — i fekting av alle ting. Polsknorske Bartosz Piasecki, ranket som nummer 47, sjokkerte både seg selv og alle andre ved å fekte seg helt til finale. Der måtte han gi tapt, men sølv var strengt tatt godt som gull.

Det er mer enn hva vi kan si om de vi egentlig forventet pallplasseringer av.

Vår kanskje største individuelle gullfavoritt, Tore Brovold, maktet ikke en gang å komme seg til finalskytingen i lerdue skeet. Sølvvinneren fra Beijing endte på 27. plass og skyldte på elendige baneforhold. Som om ikke de var like for alle.

I roing hadde Nils Jakob Hoff og Kjetil Borch håpet på edelt metall i dobbeltsculler, men tirsdag bommet de stygt i semifinalen og røk ut.

Arild-Sandvik.jpg

Svømmerne har heller ikke innfridd. De to jentene som skulle ta medalje til ære for Alexander Dale Oen, har skuffet kapitalt. Først var det Ingvild Snidal som sensasjonelt ble slått ut i kvalifiseringen på spesialdistansen 100 meter butterfly med tiden 59,01. Gråtkvalt skyldte den ferske europamesteren på overtenning etter 22. plassen. Onsdag skulle Sara Nordenstam forsøke seg på sin favorittøvelse, 200 meter bryst, øvelsen hun nettopp vant i EM og som hun tok sølv på i Beijing for fire år siden. Denne gang endte det med 21. plass. Håndballjentene har også skuffet. Onsdagens poengdeling mot Sør-Korea var nok et bevis på at Thorir Hergeirsson famler etter gullformelen, selv om Norge fortsatt må sies å være en medaljekandidat.

Onsdagen bød på enda en skuffelse. Det var ikke veldig overraskende at Olaf Tufte ikke kom seg til rofinalen i singlesculler. Han har tross alt slitt i hele år og ikke virket i slag i de innledende heatene. Men at vinneren fra både Athen og Beijing røk ut før moroa begynte, er uansett en ny, stor norsk skuffelse.

Tross Piaseckis sølv begynner garantert toppidrettssjef Jarle Aambø å skjelve litt i buksene. Målet om fem til sju medaljer kan fortsatt nås, men nå er det ikke mange flere som har råd til å feile.

Og heldigvis har vi noen gode kandidater igjen, mange av dem sørlendinger. Petter Mørland Pedersen og Eivind Melleby kan fortsatt klare en bronsemedalje, selv om tirsdagens seiling ødela gullhåpet. Eirik Verås Larsen, som skal i aksjon over helgen, bør kunne sikre seg edelt metall for tredje OL på rad, det samme gjelder Andreas Thorkildsen mot slutten av mesterskapet.

Det er lov å håpe at i hvert fall disse innfrir. Ellers kan det bli et OL vi fortest mulig vil glemme.