Tilsynssak betyr at fylkeslegen undersøker alle sider av det som skjedde. Folkelig sagt er det snakk om en gransking.

— Må være trygt

— Legevakten er førstelinjen, og skal håndtere pasienter i en akutt fase som ikke kan vente på fastlegen. Det skal ikke og må ikke være utrygghet rundt kvaliteten på denne håndteringen. Det er bakgrunnen for at vi setter i gang tilsynssak, sier Hagestad.

Samtidig presiserer han at tilsynssak ikke må forstås som at fylkeslegen i utgangspunktet mener noe galt er skjedd.

— Det må den videre gjennomgangen vise. Men jeg mener det er både i de to legevaktenes interesse og befolkningens interesse at fylkeslegen går inn og vurderer denne konkrete saken, sier Hagestad.

Det er bare noen måneder siden fylkeslegen sist gjennomførte tilsyn med Vennesla legevakt. Da konkluderte han med lovbrudd etter at en 48-åring døde av hjertestans på vei til sykehuset i bil sammen med sin kone. Han hadde da ikke fått akutt hjelp hos legevakten. Også da var det like før stengetid.

FØLTE SEG AVVIST: Thor Skuterud (51) reagerer på at helsepersonellet ved legevakten i Vennesla torsdag ikke tok seg tid til å se på ham før de sendte ham videre til Kristiansand. Lørdag ble han operert for galleblærebetennelse ved Sørlandet sykehus i Kristiansand. Her sammen med faren Per Ingvald Skuterud og kona Carla. Foto: Tore André Baardsen

Fylkeslegen engasjerer seg denne gang etter å ha lest oppslaget om Thor Skuterud i Fædrelandsvennen onsdag.

Intense smerter

Skuterud fortalte at han sist torsdag ble avvist ved Vennesla legevakt like før stengetid kl. 23.00. Han og hans pårørende fikk beskjed om å ringe sykebil selv og ta kontakt med legevakten i Kristiansand. Skuterud lå ute i bilen og skrek med intense magesmerter. Mens de ringte ambulanse, gikk lege og sykepleier ved legevakten til sine biler, ferdige for dagen.

Ved legevakten i Kristiansand fikk Skuterud senere på kvelden beskjed om å ta stikkpiller og dra hjem. Han sier han måtte kreve sykehusinnleggelse. I akuttmottaket på sykehuset ble det konstatert galleblærebetennelse og betennelse i hele buken. Han måtte raskt opereres.

— Vi finner grunn til å stille utfyllende spørsmål blant annet om den kommunikasjon som har vært mellom pasienten, legevakten i Vennesla og deretter legevakten i Kristiansand, sier Hagestad.

Legevaktsoverlege Styrk Fjærtoft Vik ved Kristiansand legevakt synes det er betryggende at fylkeslegen vil gå han og kollegene etter i sømmene.

— Det skulle bare mangle og det var forventet på bakgrunn av informasjonen i saken. Vi vil besvare alle spørsmål og forespørsler som fylkeslegen har, sier Fjærtoft Vik.

Leder for legevakten i Vennesla, Stein Vabo, har ikke besvart vår henvendelse om å kommentere tilsynssaken.

Politiker urolig

Inger turid Tonstad Foto: Henrik Ihme

Politisk leder for levekår i Vennesla, Inger Turid Tonstad (KrF), ønsker en grundig gjennomgang av saken. Før nyheten om fylkeslegen ble kjent, krevde hun orientering i neste møte i levekårsutvalget i Vennesla.

— For meg som folkevalgt høres ikke denne saken god ut, og vi har hatt alvorlige saker før. Jeg er ikke beroliget og vil ha en gjennomgang av hvorfor legevakten ikke kunne gi bedre hjelp og service, sier Tonstad.

Avviser kritikkverdige forhold

Kommunalsjef for helse og omsorg i Vennesla kommune, for tiden vikarierende rådmann, Ragnhild Bendiksen, ser ikke grunn til at kommunen skal engasjere seg i saken omkring Thor Skuterud.

Ragnhild Bendiksen Foto: Frode Lindblom

— Jeg har drøftet med legevakten og kommuneoverlegen, og denne saken kan ikke sammenliknes med saken i fjor der en 48-åring døde etter å ha blitt avvist. Pasienten var nå ikke i en livstruende situasjon. Noen behandling ville ikke kunne bli gitt hos legevakten uansett, sier Bendiksen og forsvarer legevakten.

— Ambulanse ble ikke rekvirert fordi legevakten mente pasienten lå i en bil som uten problemer kunne frakte ham til legevakt/sykehus i byen. Jeg må få minne om at sykebil skal ikke brukes unødig, det svekker beredskapen. Jeg har stor forståelse for at pasienten opplevde dette som dårlig service, men vi ser ikke noe kritikkverdig utover det, sier Bendiksen.