KRISTIANSAND: – Kaptein Egil J. Nygård har for første gang funnet et bildekk på en båtpropell, meldte redningsselskapet på twitter klokken 11.08 onsdag formiddag.

Redningsselskapet må ofte bistå båtfolket når de får motortrøbbel, eller når andre ting går galt til sjøs. Men et dekk i propellen var altså nytt.

– En forholdsvis stor båt av typen Storebro 41 hadde fortøyd ved Sjøhuset. Når de skulle dra ut derfra var det ingen fremdrift på den ene motoren, og føreren av båten trodde først han hadde vært nedi bunnen, forteller båtfører på Kaptein Egil J. Nygård, Geir Nerbø, til Fædrelandsvennen.

Undervannskamera

Mannen fikk derfor fortøyd båten til en fiskeskøyte, og ringte til redningsselskapet.– Han var medlem hos oss, og ba derfor om bistand. Han håpet på dykkerassistanse, men det har vi ikke på båten i Kristiansand. Men vi dro bort for å se om det var noe vi kunne gjøre.

Om bord på redningsskøyta har de et lite undervannskamera. De tok derfor dette i bruk for å se om de kunne finne ut av hva som var problemet. Kameraet viste at et dekk hadde hengt seg fast rundt akslingen.

– Det er sikkert noe søppel som har lagt på bunnen. Så har det blitt virvlet opp og lagt seg rundt akslingen.

Heiset båten opp med kran

I og med at det ikke er dykkere om bord på Egil J. Nygård prøvde eier av båten selv å dykke ned, men han klarte ikke å få dekket av.

– Vi tauet derfor båten bort til Kristiansand båt og motor på Andøya. Vi løftet båten opp i krana, og fikk fjernet dekket.

Dermed kunne båteieren fortsette på sin ferd.

– Først fikk han seg en nedtur da han trodde båten var ødelagt, så fikk han seg en opptur da det bare viste seg å dreie seg om et hjul.

På land

Nerbø bekrefter at det er første gang mannskapet om bord på Egil J. Nygård har måtte fjerne et hjul fra en båtpropell.

– Men en mann som jobber i marinaen fortalte oss at han hadde vært borte i samme problem én gang tidligere. Om det er samme hjul vet jeg ikke, men nå ligger det i det minste på land på Andøya.