Faksimile: Fædrelandsvennen skrev om måker som stjeler fra cafebordene onsdag 24. juli.
Mater måkene: Peder Johan Pedersen mater måkene med sild i skjærgården i Ny Hellesund. Foto: Torgeir Strandberg
Herøya: -Før var det en jevn lyd av måker fra Herøya. Nå er det stille. Foto: Torgeir Strandberg

SØGNE: — Når noen tar til ordet for å skyte måker, er det hinsides all fornuft. Forslaget hører ikke hjemme noen steder. Dette vitner om fravær av forståelse, og det er selvfølgelig helt uaktuelt og ulovlig. Fiskemåka er rødlistet, fuglen, egg og unger er totalfredet Et slikt tiltak vil føre til store protester fra fuglevenner og miljøorganisasjoner, sier Pedersen.

Tankefull: Peder Johan Pedersen er bekymret for måkebestanden og er rystet over forslag om å skyte måker som holder til i byene. Foto: Torgeir Strandberg

Han forklarer at måkearten man hører i byen på sommeren heter fiskemåke. En art som har blitt halvert sør for Stadt de siste tiårene, og som dermed ble rødlistet i 2008. Det betyr at det er forbudt å drepe fiskemåka eller plukke eggene. Pedersen forklarer at bestandsøkningen i bynære områder på ingen måter kan kompensere for nedgangen langs kysten.

— Grunnen til at måkene trekker til bynære områder er matmangel i skjærgården. Før spiste måkene avfall fra fiskebåter og øysamfunn. Nå trekker de til byene for å spise matavfall folk kaster fra seg. De er på mange måter naturens renovasjonsarbeidere. Selv om man kanskje oppfatter det som om det er flere måker, er antallet måker totalt sett blitt dramatisk redusert, sier Pedersen, som legger til at maten måkene finner på gata kan være med på å redde bestanden.

Ikke sinnsforvirret

Forfattere bak avisinnlegg i Fædrelandsvennen har spekulert i om måkene, som tradisjonelt har vært i fredelige omgivelser langs sjøen, kan være sinnsforvirret på grunn av støy og forurensing i byen. Pedersen tror ikke det er tilfelle, som mener at måker skriker uansett hvor de er.

— Det har ingenting å gjøre med at måkene blir forstyrret av livet i byen. Byer har fått større tetthet av måker, som dermed skaper mer lyd. Det må de leve med. Jeg forstår ikke dette hatet mot måkene, folk mater jo duer i parken og henger opp fuglemat foran vinduet på vinteren, spør Pedersen.

Andre og større miljøbelastninger

Pedersen mener det er utfordringer uansett hvor man bor. Derfor mener han at støy fra måker, de to til tre månedene de er på besøk i året, er noe folk bør tåle. Selv har han bodd i Ny-Hellesund siden 1992. Da var det en jevn lyd av måker og annen sjøfugl fra naboøya, Herøya, nå har tidene snudd.

— Nå er det helt stille fra øya. Det er synd. Jeg forbinder måkeskrik med sol, sommer og det gode liv. Tradisjonelt sett var det et hyggelig vårtegn da fiskmåka kom, og det var en kjær fugleart for kystbefolkningen, sier Pedersen.

Han mener måker og sjøfugl i området rundt Ny-Hellesund bidrar til å gi stedet en vesentlig opplevelsesverdi. Andre støyende elementer styrer han derimot begeistringen for.

— Vannscootere, skjærgårdsjeeper, ribber og cabincruisere, som med stor fart øker miljøbelastningen i skjærgården, ikke minst lydmessig, er jeg ikke begeistret for, sier Pedersen, men det er en del av sommerens utfordring her jeg bor