LILLESAND: — Det er norsk tradisjon å brygge øl. Siden jeg bor på landet, så ser jeg på det som min plikt, fleiper Henning Berge, og henviser til påbudet i "Gulatingloven" fra vikingtida om alltid å ha hjemmebrygget øl tilgjengelig i tilfelle kongen skulle komme på besøk.

Sammen med kamerat og svoger Jarl Kristian Sandnes har han mekket sitt eget bryggeri i garasjen, som de kaller Blindleia Mikrobryggeri.

Bitt av basillen

Det hele startet vel egentlig da de var innom NM i hjemmebrygging i Oslo i fjor.

— Det var så mye godt der, og vi fikk lyst til å prøve selv, sier Henning.

— Vi startet med å brygge litt øl på komfyren i fjor sommer. Så ble vi bitt av basillen, og bryggeriet ble litt utvidet kan du si, sier kameraten.

Jarl har mange ideer, og Henning mekker utstyret.

— Alt er hjemmesnekra, og det er mye gjenbruk. Dette er for eksempel egentlig en varmtvannsbereder, sier Henning og viser fram en stor tank.

FINE FLASKER: Selv om de påstår at de ikke bruker noe særlig tid på det grafiske, så Blindleia Mikrobryggeri med stolthet vise fram ulike flasker med fargesterke etiketter. Foto: Siril Aartun

Følger oppskriftUnder Hoffets besøk er de i full gang med å brygge en Saison, et lyst og smaksrikt øl.

— Vi finner oppskrifter på internett, og følger en plan slavisk. På den måten er det større sjanse for at vi kan lage det samme ølet på nytt, sier Jarl.

Hennings kone og Jarls søster, Tone Alice Berge, synes det er stas med hjemmebryggeriet.

— Det er veldig sosialt, og de er utrolig flinke. Det er en hobby som tar en del tid, og det skjer stadig at jeg serverer middag her mens de jobber, sier hun og ler.

Voksende miljø

Ølbrygging er en hobby som blir stadig mer populær, og miljøet i Lillesand vokser. Det går rykter om at det skal arrangeres lillesandsmesterskap til høsten.

— Jeg tror det er omtrent 15- 20 mikrobryggerier i området, men litt mindre omfattende enn det vi har bygd. Det går helt fint å lage øl på komfyren, slik vi gjorde i starten, sier Jarl og lar den utsendte hoffreporter smake på vørteret som etter hvert skal bli til øl. Det smaker foreløpig som søt havregrøt.

GJÆR: -Dette har vi fått av Nøgne Ø, opplyser Jarl Kristian Sandnes. Foto: Siril Aartun

Renhetsloven— I følge renhetsloven skal ølet bare inneholde fire ingredienser: vann, malt, gjær og humle. Men smaken blir forskjellig, avhengig av hvilken type malt og humle man bruker, temperatur og gjæringstid, forteller Jarl.

Men av og til prøver de seg fram med flere smakstilsetninger, som koriander og skogsbær.

— Den med skogsbær var god! sier Tone Alice, mens guttene ikke er helt enig i det.

Hoffets representant kan i hvert fall bekrefte at den såkalte Bohem Pilsner smakte fortreffelig.