KRISTIANSAND: I september i fjor ble nederlenderens kompanjong (også han 37 år) dømt til tre års fengsel for medvirkning til innførsel av narkotikapartiet på omlag to kilo amfetamin.

Tatt — sluppet - tatt

Det var i januar i 2012 at tre nederlendere kjørte i land på Hampa i Kristiansand fra danskeferja Superspeed i to leiebiler. Mennene ble tatt til sides og bilene undersøkt, blant annet med narkotikahund. Men tollerne fant ikke narkotika i bilene og de tre fikk kjøre videre.

Tollvesenet hadde likevel en sterk mistanke mot de tre og spanet på mennene som kjørte vestover på E 39. Ved Shell-stasjonen på Fidjane stoppet nederlenderne. Overvåkningskameraene viste store gledesscener mellom to av mennene med blant annet omfavnelser. Det de ikke visste, var at tollerne sammen med politiet lå like bak dem. Mennene ble hanket inn på nytt og kjøretøyene tatt med til Kristiansand for ny kontroll.

En langt grundigere kontroll avdekket to kilo amfetamin i brønnen hvor reservedekket normalt lagres.

I tollvesenets lokaler avga mennene foreløpige forklaringer til politiet. Deretter ble de siktede plassert i hvert sitt avlukke. I rommet som den ene 37-åringen ble plassert, var det en dør som ledet ut til Color Lines terminalområde. Denne skal være låst, men var av ukjente årsaker åpen. Nederlenderen klarte dermed å rømme fra kontrollen.

Rømte fra landet

Uten penger, mobiltelefon og nesten uten bekledning skjulte mannen seg i et parkeringshus i noen timer før han oppsøkte et hotell i byen. Han fikk låne en telefon og kontaktet slektninger i Nederland. De sørget for å skaffe mannen pass og penger. Han flyktet dermed fra Norge ved å ta busser og tog gjennom Sverige, Danmark, Tyskland og Nederland.

Mannen ble internasjonalt etterlyst og pågrepet i Nederland i juli i fjor. Det tok imidlertid over et halvt år før han ble utlevert til Norge slik at rettssaken mot ham kunne gå i Kristiansand tingrett.

Siktelsen mot den tredje siktede ble frafalt av påtalemyndigheten på grunnlag av bevisets stilling. Statsadvokat Jostein Johannessen mente det ikke forelå tilstrekkelig bevis for å få mannen dømt for narkotikaforbrytelser.

Den andre nederlenderen ble i september i fjor dømt til tre års fengsel for innførsel av narkotikapartiet. Kripos analyserte stoffet, og fant en stoffblanding med innhold av amfetamin og koffein.

Nekter straffskyld

Mannen anket saken, men lagmannsretten fastholdt straffen fra tingretten. Saken ble imidlertid anket videre til Høyesterett på grunnlag av påstått saksbehandlingsfeil. Påtalemyndigheten ville nemlig ikke foreta etterforskningsskritt i Nederland på grunn av ressurshensyn samt at det ikke var nødvendig for sakens opplysning. Høyesterett avviste anken og sa seg enig med statsadvokaten i at det ikke var behov for ytterligere bevisinnhenting i Nederland.

Mandag og tirsdag denne uka gikk rettssaken mot rømlingen i Kristiansand tingrett hvor statsadvokat Jostein Johannessen ba retten dømme mannen til tre års ubetinget fengsel. 37-åringen nektet straffskyld og sa norgesbesøket kun dreide seg om en sosial tur.