KRISTIANSAND: Livskvalitet, omsorg og trygghet er stikkord for Randesund Hageby, et bolig— og serviceprosjekt tilrettelagt for de over 60. - Dette er unikt i norsk sammenheng, både hva størrelse og innhold angår, sier daglig leder i HSH Entreprenør, Per Håkon Hansen.

I Randesund Hageby blir det ifølge ham plass til både helt friske og svært pleietrengende seniorer, fordelt på et sted mellom 250 og 300 boenheter. Sykehjem, servicesenter og en rekke fasiliteter og aktiviteter er også med i planene på det 84 dekar store området på Strømme. Og kanskje best av alt er de naturskjønne omgivelsene.

— Dette er en grønn lunge nesten midt i Kristiansand. Det går busser til sentrum hvert kvarter, og du er i byen på 11 minutter. Her kan vi virkelig legge til rette for det gode liv, sier Hansen.

Inkluderende hverdag

Sammen med salgs- og markedsansvarlig Kirsten Vik og eiendomsutvikler Terje Cascampas, har han innrettet seg i hjertet av den fremtidige hagebyen, for å fortelle om de storslåtte planene.

— Det blir både tomannsboliger og leiligheter, og det kan legges til rette for sykehjem om kommunen ønsker det. Men det som skiller konseptet fra mange andre, er mulighetene for et aktivt og inkluderende liv her, sier Hansen.

Han sier at det blir plass til mellom 400 og 500 seniorer i hagebyen. Hageparseller blir en naturlig del av parken, med muligheter for å dyrke blomster og grønnsaker i drivhus og kjøkkenhager. Utbyggerne kan tilby et område på størrelse med 12 fotballbaner.

Gammel drøm

— Det går inn på meg at så mange eldre mennesker skal oppleve så mye ensomhet. Det er gledelig å kunne gjøre noe for å motvirke det. Dette er en drøm jeg har hatt i mange år, og et prosjekt jeg har mer i hjertet enn noe annet jeg har jobbet med i mine 25-30 år i bransjen, sier Hansen.

Arbeidet med Randesund Hageby kan trolig ta til før neste sommer, og de første leilighetene vil legges ut for salg i løpet av 2014 eller 2015. — De første beboerne kan flytte inn i 2016, og alt vil stå klart innen 2019 eller 2020, sier Hansen.

— Og prisnivået?

— Det blir veldig behagelig. Dette skal ikke være boliger for de få, vel bemidlede. Alle skal ha muligheten til å bo her, deriblant pleietrengende, sier Hansen.

Trygghet

At området får et eget servicesenter og tilgang til helse- og omsorgstjenester 24 timer i døgnet, er en del av livsgleden han mener ligger i prosjektet.

— Dette vil også bli et trygt sted å bo, sier Hansen.

HSH regner ikke med uoverstigelige hindre i det videre arbeidet med å planlegge Randesund Hageby, ettersom det er gjort bare mindre endringer i forhold til reguleringsplanen fra 2005. — Jeg tror prosjektet vil bli svært godt mottatt, ikke minst når vi ser hvor godt idyllen vil bli ivaretatt, sier Hansen.

HSH-sjefen tror behovet for denne type tilbud vil eksplodere i løpet av de neste årene.

— Men det spørs om du finner et like idyllisk sted nesten midt i en by? Det tror jeg ikke, sier Hansen.

— Du har kanskje lyst til å bo her selv?

— Ja visst, helt klart! Jeg har hele tiden sagt at jeg skal flytte hit når jeg blir eldre, sier 50-åringen

- Kunne vært verre

Utbyggingen av Randesund Hageby vil ifølge HSH ikke bety store innhugg i naturen, og grøntområdet i midten av karrébebyggelsen vil ikke bli berørt. De to grunneierne som bor her i dag på hver sin gård, er da heller ikke veldig bekymret.

— Vi ville jo aller helst hatt det slik det er nå, men det kunne vært mye verre enn dette. I planene som ble skissert for 15-20 år siden, hadde de tegnet inn ei blokk rett ved flaggstanga vår. Dette alternativet er mye bedre, sier Harry Lian, og legger til:

— Vi bor tross alt i en by, så litt realister må vi være, sier Lian, som nå blant annet får hageparseller der han pleide å dyrke poteter.

Nabo Inge Liene legger til:

— Det blir et vanvittig innhugg i naturen, men området vil jo ikke bare legges flatt. Det blir vedlikeholdt og tatt vare på. Og naboene blir vel av det mer rolige slaget også! sier han

Positiv til seniorsatsing

Helse- og sosialdirektør Lars Dahlen tror det vil bygges flere seniorparker de neste årene.

— Det er en stor satsing på denne aldersgruppen, og her i Kristiansand har utbyggingen vært formidabel, blant annet på Tangen og Hamresanden. Nå er det utbygging på trappene også i Filadelfia-kvartalet og på Rona, og dette er tilpassede boliger hvor veldig mye er lagt til rette, og hvor man kan bo livet ut, sier Dahlen.

Han mener utviklingen er gledelig.

— Dette har endret seg helt i løpet av bare et par år. I 2009 sa for eksempel Jens Stoltenberg at alle som hadde behov skulle ha krav på sykehjemsplass, men nå er det heller snakk om å tilrettelegge bomiljøer. Alle ønsker å bo i sitt eget hjem så lenge som overhodet mulig. Jeg tror behovet for institusjonsplasser vil avta med tiden, sier Dahlen.

Om muligheten for at det neste sykehjemmet i Kristiansand integreres i Randesund Hageby, sier han:

— Det er helt klart interessant for kommunen, men jeg kan ikke dermed si at det blir slik. Det er vedtatt at det skal bygges et nytt sykehjem enten i Vågsbygd eller øst for Varoddbroa, og dette er det avsatt midler til. Derfor kan Randesund være aktuelt, sier Dahlen.