KRISTIANSAND: Verken politiet eller Pro-senteret var klar over at det for tiden foregår gateprostitusjon i Kristiansand sentrum. Kvinnene som selger sex midt i byen, levner ingen tvil om at de driver med prostitusjon.

— Skal videre

— Bli med meg. Vi kan gå en tur sammen.

Den afrikanske kvinnen går rett på sak, og inviterer Fædrelandsvennens journalist med bak domkirken. Vi møter henne ved hoveddøren like etter at Sommer på Torvet er avsluttet 30 meter unna.

Kvinnen bekrefter at hun selger seksuelle tjenester, til tross for at hun er gjort oppmerksom på at hun snakker med en journalist.

— Er du interessert? Kom, vi må gå. Vi kan ikke stå her, fortsetter hun.

SELGES SEX: En av kvinnene utenfor domkirken på utkikk etter kunder. Foto: Roald Ankersen

På den korte spaserturen forteller kvinnen at hun er fra Ghana, og at hun kom til Kristiansand i uken som gikk.— Jeg er her en stund, så drar jeg videre, sier hun.

— Er du alene, eller er det flere kvinner eller menn sammen med deg?

— Jeg er alene, sier hun og setter seg ned på en av benkene i Gyldenløves gate. De siste kveldene er det imidlertid også en annen kvinne som har vanket sammen i området.

— Har du mange kunder i Kristiansand?

— Jeg liker ikke alle spørsmålene dine. Jeg tror du må gå, sier kvinnen.

Ikke ulovlig

Fra bilen observerer vi at kvinnen fortsetter sine "salgsfremstøt" i og rundt parken. Litt senere kommer også en annen kvinne til. Også hun kommer bort og tilbyr sine tjenester.

Prostitusjonen var forholdsvis åpenlys i Kristiansand sentrum flere kveler i forrige uke. Politiet har likevel ikke fått mange henvendelser.

— Det er mulig andre på politihuset er klar over dette, men for meg er det nytt, sier leder i avdelingen mot organisert kriminalitet i Agder politidistrikt, Leif Vagle.

TILBUD: En av kvinnene på vei bort fra bilen med Fædrelandsvennens journalist etter å ha tilbudt sex. Foto: Roald Ankersen

Han sier politiet i første omgang ikke vil foreta seg annet enn å følge med. Det er ikke ulovlig å selge sex i Norge, men kjøp er kriminalisert. Hallikvirksomhet er heller ikke lov.— Dersom det blir et ordensproblem, kan vi bortvise dem på det grunnlaget, sier Vagle.

Han opplyser at det for noen år siden var prostitusjon i samme området, men det har aldri etablert seg et miljø. Mesteparten av prostitusjonen i Kristiansand foregår via annonser og tildels innad i rusmiljøer.

Sjelden omreisende

Pro-senteret i Oslo har mye kunnskap om prostitusjon i Norge. Leder Bjørg Norli sier at det kun er i tre byer i Norge det er et etablert gateprostitusjonsmiljø. Det er i Oslo, Bergen og Stavanger. Fra tid til annen dukker det opp enkeltpersoner også i Trondheim og Kristiansand. De aller fleste som selger sex på gata i Norge nå, er utenlandske.

— I tillegg er det en del rusavhengige som kommer og går. De selger seksuelle tjenester når de må, men det er de færreste som gjør det hele tiden, sier Norli.

Hun mener det er vanskelig å si om kvinnene som er i Kristiansand er der alene eller om de reiser sammen med bakmenn. Begge deler forekommer.

— Det er ikke så vanlig at kvinner reiser fra by til by og selger sex fra gata. Det er ikke så lønnsomt, sier Norli.