KRISTIANSAND: — Det er stor enighet blant elevene om at de ønsker fritt skolevalg i hele fylket. Det er viktig at elevene selv får velge hvor de vil ta sin videregående opplæring, sier Rikke Gregersen som er leder for Elevorganisasjonen i Vest-Agder.

— Det er for eksempel mange i Lister som vil gå på restaurant- og matfag på Tangen videregående skole, men som ikke får muligheten til det fordi de ikke bor nærme nok. Det er ikke postnummeret ditt som skal bestemme hvor du skal gå på skole, men hva du kan, fortsetter Gregersen.

- Urettferdig

Under forrige møte i Hovedkomiteen for Utdanning (HKU) ble det vedtatt at man skal innføre fritt skolevalg, men kun innenfor Kristiansandsregionen. Dette skal behandles på neste Fylkesting den 18. juni.

— Fritt skolevalg i Kristiansandsregionen er bedre enn ikke fritt skolevalg i det hele tatt, men det blir urettferdig når det bare er noen få som får velge fritt, sier Rikke Gregersen.

Derfor ber Elevorganisasjonen om at politikerne skal lytte til elevene.

— Elevene bør selv få velge hvilken skole de skal gå på. Det er ikke en avgjørelse politikerne skal ta for dem, mener EO-lederen.

- Kan vippe begge veier

Foreløpig ser det ut til at avgjørelsen om fritt skolevalg kan vippe begge veier.

— SV og Ap er helt i mot, mens KrF og Venstre går inn for den halvveise løsningen med fritt skolevalg i Kristiansandsregionen. Høyre og FrP ønsker fritt skolevalg i hele fylket, sier Rikke Gregersen.

Fritt skolevalg i hele fylket er en av hovedprioriteringene til Elevorganisasjonen i Vest-Agder perioden 2012/13. — Vi mener at det er viktig at de elevene i Vest-Agder som ønsker det får prøvd seg i et skolemiljø med mennesker fra hele fylket og ikke bare fra sitt eget nærmiljø og sin egen vennekrets, sier Gregersen.

Hun mener også at elevenes vilje til å gjøre det bra på skolen vil øke med fritt skolevalg.

— Elevene vil få mer motivasjon til å gjøre det bra på skolen om de kan komme inn på den linjen og skolen de ønsker å komme inn på, sier Rikke Gregersen.