KRISTIANSAND: — Fryktelig vanskelig. Vi søkte innen fristen i mars, men står fortsatt uten tilbud. Det er umulig å planlegge noe som helst, sier mamma Tonje Sandnes (26).

14 måneder gamle Andreas fra Mosby har lovfestet rett til barnehageplass fra august, men har ennå ikke fått tilbud. Kommunen har imidlertid tipset om ledig plass ved en ny barnehage innerst på Hånes.

Sandnes søkte plass i barnehagene på Mosby og Strai, men fikk beskjed om at alt er fullt. Planen hennes var å søke jobb som helsesekretær, helst på Mosby eller i Vennesla. Men det blir fryktelig tungvindt hvis Andreas skal gå i barnehage i en annen ende av kommunen.

— Strekningen Mosby-Hånes-Vennesla er fire mil, og vil ta altfor lang tid. Det blir dyrt med bensin, bomstasjoner og kanskje rushtidsavgift, sier Sandnes.

Venter med jobbsøking

Hun har sett seg nødt til å legge jobbsøkingen på is.

— Jeg vurderer å bli hjemme til vi får barnehageplass i nærheten, og heller skaffe meg en kveldsjobb. Det er synd for jeg vil tilbake i arbeidslivet. Og Andreas vil ha glede av å begynne i barnehagen, sier hun mens Andreas smiler fra øre til øre.

Moren synes det er viktig å ha barnehageplass i nærheten, både av praktiske og sosiale grunner.

— Jeg ønsker at sønnen min blir kjent med barna som bor her. Det er en fordel når han skal begynne på skolen, forklarer hun..

- Stort behov

Sandnes kjenner flere som har fått barnehageplass langt unna der de bor.

— Mange sliter. På Mosby er det stort behov for barnehageplasser. Jeg synes ikke kommunen bør skryte av full barnehagedekning når de tilbyr plass i en annen ende av kommunen. Det blir helt feil, sier hun.