Det var en bjørnebinne med unge, hollenderne hevder å ha sett i Åseral. Denne bjørnebinna er fotografert i Finland Foto: Tore Wuttudal / NN / Samfoto

ÅSERAL: — Når man ikke er vant til å se hverken husdyr eller villdyr på fjellet, er det lett å ta feil. Jeg vet jo ikke, men ser ikke bort fra at man har forvekslet sau med bjørn i dette tilfellet, sier Ljosland

Ordføreren i sauekommunen Åseral ser ingen grunn til å slå bjørnealarm etter at hollandske turister kom redde ned til Eikerapen etter å ha sett bjørnebinne med unge oppe ved fjellet Knodden før helga.

Rovviltekspertene sier det ville vært en sensasjon hvis observasjonen var tilfellet, og de avviser den nesten kategorisk. Produserende bjørnebinner er til nå kun observert tett på svenskegrensen. De pleier å etablere seg nær stedet de vokste opp med sin egen mor.

— Jeg har sau selv. I vår har vi hatt gaupe inn på verandaen oppe på Ljosland, men det har gått greit med sauene. Rovdyr er en utfordring, men nå må vi ikke ta av, sier Ljosland.

På Kylland bor sauebonde Tarjei Mjaaland. Han har kjørt sin saueflokk på heia i området der bjørneobservasjonen skal ha vært.

— Jeg har både brun og svart spelsau. Noen tror jo alle sauer er hvite. Vi hadde ulv her en gang. Da kom saueflokken løpende vilt ned heia. Nå er de rolige og går greit. Men, man kan jo aldri være helt sikker, sier Mjaaland som også tror hollenderne kan ha forvekslet bjørn med sau, eller et annet dyr.

Går ei mørk søye med lam med hodet nedi gresset, kan ryggen lett forsveskles med noe annet, for et utrent øye, mener han..

Det er bare at hollenderne mener de så bjørn torsdag. Mjaaland kjørte sine sauer på heia fredag formiddag. Imidlertid er det visst også mulighet for annen sau i området.