EVJE OG HORNNES: — Konsekvensen er at fengselet er tømt for innsatte og at vi har løslatt et par fanger, sier fengselsbetjent Espen Pedersen ved Evje fengsel til Fædrelandsvennen.

I dag ble han og 10 andre ansatte ved Evje fengsel tatt ut i streik. Fengselet har normalt 12 ansatte og 20 innsatte. De innsatte er nå overført til andre, nærliggende fengseler for videre soning. To er sluppet fri, som følge av streiken.

Og mens to har blitt sluppet på frifot, holder de ansatte nå streng vakt utenfor fengselsmuren for at ingen skal slippe inn . Ikke noe hverdagslig vakthold for betjentene med andre ord.

— Vi må holde oss på utsiden av gjerdet for ikke å bryte streikereglementet, sier Pedersen, som sammen med de innsatte har gått til innkjøp av et partytelt for å holde stemningen oppe.

- Hva snakker dere om sammen i dag?

— Det går i politikk i forhold til streiken, men også litt kaffeprat og avislesning, sier Pedersen.

- Kan du si noe om hva slags forhold de to løslatte har sittet fengslet for?

— Av hensyn til taushetsplikten kan jeg ikke si så mye annet enn at vi løslater ikke folk uten at de har oppfylt noen vilkår og uten at det er et opplegg rundt dem når de slipper ut, svarer Pedersen og understreker at streikeviljen er stor blant de innsatte.

Han skisserer følgende krav fra det offentlige:

— Vi krever samme lønnsvekst som privat sektor. Gode tjenester krever god kompetanse og det er ikke gratis, sier Pedersen.