– De hadde ingen gyldig fraværsgrunn. Dette strider med kommunelovens paragraf 40, sier ordfører i Mandal Tore Askildsen.

I Mandal streiker formannskapssekretær Trine Merete Vasby. Likevel kan hennes sekretærfunksjoner i bystyret overtas helt lovlig av hennes overordnede som er rådmann Knut

Sæther. Dette skjedde og bystyret ble lovlig satt. Likevel reiste Aps ni representanter og SVs ene representant seg og gikk.

– Vi gjorde det i respekt for de streikende. Vi er arbeidsgiver for disse og har et ansvar, sier gruppeleder for Ap, Åse Lill Kimestad.

Hun sier at de tenker på det videre samarbeidet med de streikende og at det derfor var mest riktig å ikke delta i bystyret.

– Men det var brudd på norsk lov?

– Ja, men likevel ønsker vi å ha dette prinsippet. Streik er unntakstilstand.

Var gyldig

Bystyret var like fullt vedtaksgyldig, et bystyre er lovlig når en tredjedel er til stede. Dermed fikk de gjenværende representantene blant annet drøftet mangelen på barnehageplasser.

– Min mening er at særlig denne saken ikke haster så mye som det hevdes, og derfor ikke i seg selv var en god nok grunn til å bli, sier Kimestad.

Ingen konsekvens

Dette bruddet på loven får likevel ingen konsekvens. Askildsen forteller at det fram til 1980-tallet var mulighet å gi en representant bot når vedkommende ikke hadde gyldig fraværsgrunn.

– Denne muligheten ble så fjernet, sier Askildsen. Det eneste som nå har skjedd er at resten av bystyret protokollførte at man anså det som alvorlig at Ap og SV forlot salen ugyldig.

I forkant hadde kommunen søkt fagforbundet om dispensasjon for å kunne bruke formannskapssekretæren, noe som ble avslått. – Jeg har derfor forståelse for at de streikende reagerer negativt på at bystyret likevel ble avviklet, sier han.

Askildsen opplyser at mandagens driftstyremøte vil gå som planlagt, også om streiken skulle fortsette i neste uke.

Må få lov

Professor ved Institutt for sammenliknende politikk i Bergen Frank Aarebrot synes det er helt greit at Ap og SV i Mandal bystyre forlot salen, selv om det var ulovlig.

– Det var jo åpenbart en ren politisk handling der de hadde behov for å markere sin holdning. I gamle dager ville de fått bøter, nå er den verste straffen at du omtaler saken i din avis, sier Aarebrot.

Han synes ikke det er nødvendig å byråkratisere lokalpolitikken mer, og derfor tillate slike markeringer.

– Når det er sagt var det ikke streikebryteri at rådmannen overtok sekretærfunksjonen, men det antar jeg jo Ap i Mandal visste, sier han.