OSLO: — Det skal deles ut friske statlige penger til nyskapning i nær fremtid. Jeg har prøvd å få lokalpolitikerne på Sørlandet til å være aktive overfor næringsdepartementet, men det virker ikke som om noen tenner på ideen. Innen mange andre områder kommer politikere og ber om støtte. Innovasjon og risikokapital er kanskje ikke det de holder på med til vanlig, sier Holmelid.

Kjemisk fritt

I løpet av sine to år i Stortingets næringskomité har han ikke mottatt en eneste henvendelse fra lokale politikere om hvordan de kan bidra til å få statlige midler til nyskapning. Samtidig har lobbyister fra andre steder av landet har vært svært ivrige.

— Det har vært kjemisk fritt for henvendelser om dette fra Sørlandet. Jeg brenner for dette og det er mulig jeg har vært for dårlig til å nå fram med mitt budskap, men da jeg ba næringslivet om å engasjere seg, endte det i et brev til departementet. Fra politikerhold har det ikke kommet noe, sier Holmelid.

Mange millioner

I løpet av 2012 eller 2013 skal det deles ut flere hundre millioner kroner til nyskapning igjennom de såkalte såkornfondene. Da daværende næringsminister, Børge Brende (H), fordelte midlene i 2004 fikk Oslo, Bergen og Trondheim til sammen en milliard kroner som skulle gå til innovasjon.

— Disse fondene er en blanding av statlig og privat kapital. Staten spytter inn halvparten mot at det lokale næringslivet bidrar med like mye. Når vi i tillegg vet at det er relativt lite privat risikokapital på Sørlandet er det ekstra viktig at politikerne jobber for å få sin del av såkornfondene, sier Holmelid.

Lokomotiver

SV-representanten mener sørlandspolitikerne er for opptatt av infrastruktur og vei. Kritikken rammer alle partier, men Holmelid mener at den politiske ledelsen i de to fylkene og landsdelens største byer har et ekstra ansvar.

— Bedre veiforbindelse er viktig det også, men ordførerne i Kristiansand og Arendal har jo sagt at de skal være lokomotiver for landsdelen. Da ligger det også et ansvar på disse for å være proaktive når det gjelder disse statlige pengene innenfor innovasjon, sier Holmelid.

— Hvorfor er det så viktig å få disse midlene?

— Industrien på Sørlandet er spesielt sårbar overfor de økonomiske svingningene. Da er det viktig at vi bygger opp en skog av ny industri som kan ta vare på kompetanse og arbeidsplasser dersom den eksportrettede industrien skulle havne i vansker, sier Holmelid.

I morgen er SV-politikeren en av mange politikere som deltar på Agderkonferansen på Kilden i Kristiansand.

— Pengene er en ting, men dersom vi kommer på norgeskartet når det gjelder nyskapning, gir det en positiv synergieffekt. Det kan i neste omgang gi økte forskningsmidler og støtte fra for eksempel Innovasjon Norge, sier Holmelid.

Damman: - Må tas på alvor

— Det er et alvorlig signal Holmelid gir. Dette må vi ta på alvor, sier fylkesordfører i Vest-Agder Terje Damman.

I morgen møter han Holmelid og en rekke andre fremtredende politikere fra landsdelen under Agderkonferansen.

— Jeg er ikke enig i at vi er sneversynte når vi prioriterer infrastruktur og veibygging her på Sørlandet. Det er i høy grad viktig med god infrastruktur for at næringslivet skal vokse, sier Damman.

— I hvilken grad kjenner du til såkornfondene?

— Jeg kjenner til dem, men jeg har trodd at det i utgangspunktet var næringslivet og bedrifter med gode ideeer som kan hente penger herfra. Hvis det er slik at det nytter med politisk påvirkning, så mener jeg at vi må ta affære. Jeg har vært sammen med Holmelid ved enkelte anledninger etter at jeg tiltrådte som fylkesordfører, men han har ikke nevnt noe om dette til meg, sier Damman. Og legger til:

— Jeg synes det er flott at Holmelid setter dette på dagsorden, men det er altså mulig å gjøre det direkte også. Ikke bare gjennom pressen.