LYNGDAL: – Jeg var på tur med våre to hunder, da den rolige golden retrieveren fikk ferten av noe. Samtidig fikk jeg øye på et lite håndskrevet skilt som fortalte at det var lagt ut revefelle i området. Taisa rakk å løpe bort til fella og den døde reven før jeg fikk ropt henne inn. Jeg ble kvalm da det gikk opp for meg at det like så godt kunne være min hund som lå der med avreven nakke.

Klappfella var satt opp 15-20 meter fra den kommunale veien som går over Eierslandsheia i Lyngdal.

Cathrine Havre bor på et lite småbruk på Rødland en kilometer unna, og går ofte tur i området med de to hundene.

Hun varslet politiet, som mandag var på stedet og beslagla fella. Det er i utgangspunktet ikke ulovlig å bruke denne type feller, men det forutsetter at kommunen har gitt tillatelse. Det er også stilt en rekke krav til hvordan den skal settes opp og merkes med eiers navn og kontaktinformasjon.

Ingen oversikt

Sekretær i viltnemnda i Lyngdal, Ingebjørg Kamstrup, er ikke kjent med at det er gitt noen tillatelse for å bruke slike fangsredskap i de to årene hun har sittet i jobben. Hun utelukker imidlertid ikke at det kan være gitt tillatelse tidligere år, men det har kommunen i dag ingen oversikt over.

Viltforvalter Tor Punsvik hos fylkesmannen i Vest-Agder synes det er rart dersom kommunen ikke vet om det er gitt tillatelse, og sier det naturlige ville være at eventuelle tillatelser ble gitt for en avgrenset periode.

Ønsker debatt

Cathrine Havre håper politi og kommunen tar dette alvorlig. Selv vil hundeeieren forholde seg retten til å la hundene sine gå fritt i skogen så lenge det ikke er innført båndtvang.

Hun har ikke selv sterke meninger om det er nødvendig å redusere revebestanden i Lyngdal, men mener at dette i så tilfelle må gjøres ved at reven skytes eller først fanges levende i feller.

– Jeg tror tiden nå er moden for å se nærmere hva som foreligger av tillatelser og vurdere gjeldende praksis på nytt, sier Ingebjørg Kamstrup.

Direktoratet for naturforvaltning ønsker å forby bruk av slike fangsfeller som Cathrine Havre kom over da hun gikk på tur i nærområdet sitt med hundene. Forlaget til ny forskrift og jakt, felling og fangst er nå ute på høring.