KRISTIANSAND: Syv prosent flere Kristiansand-bilister enn i fjor har i år valgt piggfrie dekk. Det kommer frem av en undersøkelse Statens vegvesen har gjennomført.

Men Kristiansand går motsatt vei enn andre norske storbyer. Både i Oslo, Bergen, Fredrikstad, Sarpsborg, Stavanger, Sandnes, Hamar, Skien, Porsgrunn og Lillehammer velger flere enn i fjor piggdekk. I Skien og Porsgrunn har andelen som velger piggfrie dekk gått ned så mye som 13 prosent på ett år.— Vi antar nedgangen i piggfriandelen i de største byene skyldes den relative velstandsveksten og at piggdekkgebyret betyr stadig mindre for folks økonomi. Gebyrene har stått uendret siden 2005. Det har også det har vært lengre, kaldere og mer snørike vintre; noe som favoriserer bruk av piggdekk, sier sjefingeniør Pål Rosland i Statens vegvesen i en pressemelding.

Byene som går frem på piggfrie dekk er utenom Kristiansand Asker, Bærum, Drammen, Ålesund og Tromsø. Bergen er byen der det er nest mest fremgang for piggfrie dekk, med fem prosent siden i fjor. I Trondheim er det ingen endring fra i fjor.

Fædrelandsvennen skrev om trenden i Kristiansand rett før jul (se artikkel til venstre). I en undersøkelse som ble gjort i uke 49 i fjor svarte 59 prosent av de spurte at de kjørte med piggfrie dekk. Året før svarte i samme undersøkelse 55 prosent at de valgte piggfrie dekk.I Statens vegvesens undersøkelse nå, svarer 70 prosent av Kristiansand-bilistene at de kjører piggfritt. Flest bilister som bruker piggfrie dekk finnes i Oslo, der tallet er 85 prosent. Færrest velger piggfrie dekk i Tromsø — kun 13 prosent.