– Det er helt ufattelig at man velger å beramme rettssaken akkurat i en eksamenstid, når så mange av de fornærmede er skoleelever. Dette handler om at domstolen og advokatstanden ikke er opplært i å tenke på de fornærmedes behov og rettigheter, kun på den tiltaltes rettigheter, sier leder Ada Sofie Austegard til NTB.

Stine Sofies stiftelse, som jobber for fornærmedes rettigheter i straffesaker, sier de er godt kjent med problemstillingen.

Hun mener bistandsadvokatene i saken burde ha vært seg dette mer bevisst, da de la planer for når rettssaken skulle berammes.

– Når det er sagt, er det fantastisk å se hvor stort fokus det er på de etterlatte og fornærmede i denne saken, og jeg tror denne saken vil endre mye på dette feltet. Vi må huske på at det er noe helt nytt for domstolen å tenke på fornærmede i en straffesak. Det er først de siste årene deres posisjon i retten har blitt synlig, sier Austegard.

Minst ti uker

16. april starter rettssaken etter terrorangrepene 22. juli. I minst ti uker skal saken gå for retten. Svært mange av de fornærmede i saken er ungdommer som går på ungdomsskolen eller i den videregående skolen. I samme periode som rettssaken går, er det fullt kjør med avsluttende eksamener og innleveringer.

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) har bedt skolene om å utvise fleksibilitet, men ifølge skolene gir dagens regelverk lite rom for fleksibilitet når det gjelder eksamen og fravær knyttet til å kunne gi standpunktkarakterer.

– Slik det ser ut nå, har myndighetene ingen tilrettelegging for dem som går på skolen og som skal følge rettssaken, sier bistandsadvokat Trude Marie Wold, som representerer to Utøya-ungdommer som går på videregående skole.

Begge hennes klienter ønsker å følge rettssaken så mye som mulig, men har fått signaler om at det vil bety det samme som at de må gå skoleåret om igjen.

– Bør gå på skolen

Koordinerende bistandsadvokat Frode Elgesem er ikke enig at man burde ventet til etter skolenes eksamener før rettssaken ble berammet.

– Domstolen må arbeide slik den arbeider, og det er også tungtveiende grunner til at en straffesak bør komme opp så tidlig som mulig, sier Elgesem.

Han fastslår at det kan bli en utfordring for skoleelever som vil følge store deler av rettssaken.

– Det kan få den konsekvens at de mister et skoleår. Det er derfor viktig at ungdommene sammen med sine bistandsadvokater vurderer veldig nøye hva de skal være med på, sier Elgesem.

Han får støtte fra leder av Støttegruppen etter 22. juli, Trond Henry Blattmann, – Vi er opptatt av at disse ungdommene, i den grad de evner, skal prøve å følge undervisningen og ta eksamenene som normalt. Det er mye viktigere å ikke miste et skoleår enn å følge store deler av rettssaken, mener Blattmann.

Trude Marie Wold mener det er feil at ungdommene skal måtte velge mellom å miste et skoleår eller avstå fra å følge rettssaken.

– For mine klienter er det svært viktig å være til stede. De tror også det uansett vil bli svært vanskelig å konsentrere seg om skolearbeidet i den perioden. Alt fokuset og energien vil gå til selve saken, sier Wold.