ARKITEKT: Høyres Sven Seljom fra budsjettbehandlingen i Mandal bystyre før jul. Han er en av arkitektene bak budsjettet som nå er kommet tilbake fra fylkesmannen. FOTO: JARLE R. MARTINSEN

MANDAL: — Det betyr at vi står på startstreken igjen og må lage det på nytt, sier rådmann Knut Sæther.

Advarte

Han advarte flertallet i bystyret før jul mot å vedta budsjettet. Flertallet med blant andre Høyre og Frp i spissen, hørte ikke på advarslene.

Samtidig ville sju av representantene som tilhørte mindretallet at fylkesmannen skulle sjekke lovligheten i budsjettet. Det er nå gjort, og fylkesmannen konkluderer med at budsjettet er i strid med kommuneloven.

Det er flere punkter fylkesmannen har kritisert og dermed opphever de ulike budsjettvedtakene.

Eiendomssalg

Det handler for eksempel om at bystyret vedtok salg av kommunale eiendommer for 50 millioner kroner de neste årene uten å si hvilke eiendommer det er snakk om. Det handler også om at flertallet ville legge ned tre ulike enheter i kommunen uten å si hvilke det dreier seg om, noe som i følge flertallet ville spart kommunen for tre millioner kroner årlig fra 2013. I budsjettet er det også listet opp en rekke punkter som ville gitt mer inntekter og reduserte utgifter.

Når fylkesmannen har brukt kalkulatoren viser det seg at merforbruket er 6,2 millioner kroner høyere de neste årene enn det bystyreflertallet mener.

"Flere av innspaseringstiltakene er urealistiske", er fylkesmannens knusende dom.

Nytt budsjett

Nå har kommunen tre måneder på seg til å lage et helt nytt budsjett.

— Vi får starte jobben igjen, sier rådmannen som ikke vil si hva han synes om at det han advarte mot, nå skjer.

— Jeg forholder meg til realitetene, sier Sæther.