NY MOBILISERING: Bildet er fra en gang over 2000 mennesker demonstrerte for tunnel til Hidra. Nå kan tunnelen bli skrinlagt, og øyfolket varsler ny mobilisering. Foto: TORBJØRN WITZØE

FLEKKEFJORD: — At fylkesrådmann Tine Sundtoft vil skrinlegge tunnelen til Hidra, er ikke noe sjokk. Men hun burde tenke seg om. Heldigvis bestemmer ikke hun, men politikerne, sier Nils Olav vågen, Hidras varmeste tunnel-forkjemper.

Fylkesrådmannen offentliggjorde fredag at hun mener tunnelplanene må skrinlegges siden anbudene viser en kostnad på 480 millioner kroner, mot vedtatt ramme på 423 millioner.

- Tunnel er ikke dyrt

— Ferja koster fylkeskommunen 17 mill i året, innbyggerne på Hidra betaler seks millioner. Får vi ikke tunnel, må vi ha gratis ferje. Det blir dyrt for fylkeskommunen. 24 millioner i 20 år er 480 millioner, det. Nei, det er ikke dyrt å bygge denne tunnelen, sier Vågen til fvn.no, før han legger til.

Jeg gjentar: Det blir dyrt for fylkeskommunen å kutte ut tunnel

— Så kommer behovene for nye ferjeleier om noen år, og etter hvert må dagens ferje skiftes ut med en ny. Det koster mye. Jeg gjentar: Det blir dyrt for fylkeskommunen å kutte ut tunnel.

Vågen synes fylkespolitikerne skal tygge litt på disse tallene. Han ber om at alle tenke seg litt om, før tommelen vendes ned.

Nils Olav Vågen sier tunnel er det eneste fremtidsrettede, og han lover full mobilisering i ukene som kommer.

Nesten 700

Hidras nesten 700 fastboende er nok litt delt i synet på tunnel, men fastlandsforbindelsen har vært en kampsak for øya og Flekkefjord kommune i årevis. Tunnelen skal også gi øya vekst, blant annet gjennom et nytt industriområde.

Det var en skuffet Flekkefjord-ordfører, Jan Sigbjørnsen, som fikk nyheten om fylkesrådmannens nei på Høyres landsmøte fredag ettermiddag. Også han lover kamp:

En veldig trist nyhet for hele Flekkefjord-regionen. Men vi skal ikke gi oss nå

— En veldig trist nyhet for hele Flekkefjord-regionen. Men vi skal ikke gi oss nå. Over helgen må vi sette oss sammen, Hidra Landfast og vi i kommunen. Det er snakk om seksti millioner kroner over vedtatt økonomisk ramme. Jeg har enda ikke sett god dokumentasjon på at ikke det er mer å kutte eller omarbeide i prosjektet. Jeg vil ha mye bedre dokumentasjon. Trolig må det en liten ekstrabevilgning til, men alternativet er altså utgifter til ferjedrift i all fremtid, sier Flekkefjord-ordføreren.

Ordføreren kaller det et stort tilbakeslag hvis tunnel-planene skrinlegges, og han sier en slik konklusjon vil sette veksten på Hidra og i Flekkefjord kraftig tilbake. Ordføreren har fremdeles håp om at fylkespolitikerne ser på mulighetene, framfor begrensningene. Derfor tror han fremdeles at tunnelen blir realisert.