ÅSERAL: Som følge av Agder Energis søknad om konsesjon for anleggsarbeider mellom Langevatn og Nåvatn i Åseral, vil det i den prosessen bli lagt opp til å bygge en vei over fjellet mellom Ljosland og Bortelid.

Prosjektleder Leif Ottar Tveito i Agder Energi forteller til lokalavisa Lindesnes at Agder Energi Produksjon (AEP) vil fremme en konsesjonssøknad for flere prosjekter i Åseral i løpet av våren 2012. – Ett av delprosjektene som inngår i søknaden er ny tunnel mellom Langevatn og Nåvatn som inkluderer en kraftstasjon som utnytter fallet mellom disse to magasinene sier han til avisa. Det er dette prosjektet som veisaken avhenger av.

Ifølge Lindesnes er fjellveien avhengig at kraftutbyggingen fordi anleggsveien vil bli en del av den nye fjellveien, og massen som kraftselskapet henter ut, vil bli brukt til veien og en skiløype som også er planlagt å gå strekningen.

Søknaden fra Agder Energi blir sendt i løpet av våren og det er ventet at konsesjonssøknaden kan bli godkjent tidligst i 2016. Byggestart vil i så fall starte i 2017. – En vei vil også gi skiløype over fjellet. På den måten vil løypenettene både på Bortelid og Ljosland bli kraftig utvidet, sier en optimistisk Åseral-ordfører, Oddmund Ljosland (Sp) til l-a.no.

I dag må all trafikk mellom Ljosland og Bortelid gå rundt fjellet via Kyrkjebygd. Det utgjør en strekning på 50 kilometer. Over fjellet er det en luftlinje mellom de to skistedene på nesten 8 kilometer.